Boek
Nederlands

Door het lint

Ian Rankin (auteur)

Door het lint

In de reeks:
Genre:
Inspecteur John Rebus is een onderzoek naar een vermeende Bosnische oorlogsmisdadiger in Edinburgh aan het afronden als hij gedwongen wordt zich bezig te houden met de pogingen van een nieuwe gangster de macht in crimineel Edinburgh over te nemen.
Titel
Door het lint
Auteur
Ian Rankin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hanging garden
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2004
367 p.
ISBN
90-245-4644-3

Besprekingen

In 1987 publiceerde de Schotse auteur zijn eerste Inspecteur Rebus boek. Dit is het tiende deel en net als de voorgaande speelt deze in Edinburgh af. Inspecteur John Rebus is een onderzoek naar een vermeende Bosnische oorlogsmisdadiger in Edinburgh aan het afronden als hij gedwongen wordt zich bezig te houden met de pogingen van een nieuwe gangster de macht in crimineel Edinburgh over te nemen. De beide zaken blijken verbonden te zijn en een complex plot -Rankins handelsmerk- ontvouwt zich. Rebus is een interessant personage; gesloten, moralistisch en droog, maar ook kwetsbaar en liefdevol. De sfeer is somber en dreigend, bijna film noir. Een uitstekende politieroman met een superb plot in een vloeiende stijl geschreven. Paperback, normale druk.

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en waar hij in 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia