Boek
Nederlands

De kunstroof

Ian Rankin (auteur)
Titel
De kunstroof
Auteur
Ian Rankin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Doors open
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2009
334 p.
ISBN
9789024530939
Andere talen:

Besprekingen

'Stand alone' thriller van de auteur van de veelgeprezen Rebus-serie. Het verhaal speelt zich af in de kunstwereld van Edinburgh. De 37-jarige softwaremiljonair Mike Mackenzie heeft zijn schaapjes op het droge, veel vrije tijd, en een passie voor kunst. Hij is een echte verzamelaar. Uit verveling en verontwaardiging vanwege de vele schilderijen die in magazijnen staan opgeslagen, bedenkt hij met een paar kunstvrienden een plan om een aantal kostbare schilderijen te ‘bevrijden’ uit de opslag van de National Gallery of Scotland, en wel zo dat niemand het ooit te weten komt. Het trio beseft al gauw dat ze professionele hulp nodig hebben en schakelt een lokale gangster (een oude schoolvriend van Mike) in. Ongewild raken ze steeds meer in criminele zaken verzeild. Het is moeilijk om de Rebus-serie uit je gedachten te houden, dit is een heel ander Edinburgh; Mackenzie lijkt totaal niet op Rebus, en de diepte van een hele serie bereik je niet in een verhaal. Dat daargelaten is het een met va…Lees verder

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en waar hij in 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia