Heksentaart

Guy Daniëls (auteur), Lisa Brandenburg (illustrator)
+1
Heksentaart
×
Heksentaart Heksentaart
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Ella is niet als de meeste heksen. Ze haat zwarte kleding en spinnen; ze is dol op kleur en snoepgoed. Wanneer Ella voor een schoolopdracht een toverrecept moet verzinnen, vlucht ze naar een mensendorp. Ze ontmoet bakkerszoon Daan, die haar leert om een taart te maken.
Onderwerp
Heksen, Jezelf zijn
Titel
Heksentaart
Auteur
Guy Daniëls
Illustrator
Lisa Brandenburg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[26] p. : ill.
ISBN
9789044818338 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Heksentaart opent met een erg opvallend eerste zinnetje: 'Iedereen is anders: ook Ella.' Pas daarna komt de lezer te weten wie Ella is. Ella is een heks, maar geen doorsnee heks. Ella houdt niet van zwart, niet van spinnen, niet van vieze dranken. Ze houdt van roze en glitters. Maar op een dag moet Ella, net zoals haar broertje Casper en vele andere heksenkinderen, naar de heksenschool. Ze moeten een saai zwart uniform aan, maar Ella fleurt dat op met een madeliefje dat ze op de speelplaats ziet staan. Op een heksenschool leer je uiteraard toveren. Dat is niet altijd even gemakkelijk, dus moeten de kinderen in de klas veel oefenen. Daar wringt bij Ella echter het schoentje. In plaats van een grote zwarte spin tovert ze een roze suikerspin.
Wanneer ze een tovergerecht met drakenbloed, vleermuizenmelk, rattenkeutels en nog meer van dat fraais moet maken, griezelt ze bij de gedachte alleen al. Het tovergerecht moet thuis voorbereid worden, en de beste kok wint de Gouden Bezem…Lees verder
Ella lijkt geen echt heksenkind: ze houdt niet van zwarte kleren en spinnen, en ze kan niet toveren. Als ze een toverrecept moet bedenken, vlucht ze en vindt hulp bij een mensenkind. Die helpt haar andere, kleurrijke ingrediënten te vinden in plaats van de rare vieze dingen waarmee de heksen en tovenaars altijd koken. De tekeningen, in een gemengde techniek met o.a. verf en krijt op een pastelkleurige of nachtblauwe ondergrond, tonen figuurtjes met grote hoofden over enkele of dubbele bladzijden. Ella is een mollig heksje, haar tweelingbroer Casper heeft spillebenen. Hier en daar vallen delen buiten het beeld, bv. het hoofd van mama Heks. De vrij lange teksten staan binnen de prenten, sommige woorden en zinnen zijn groter of vetgedrukt. De tekeningen zitten vol heksenattributen zoals spinnen, pompoenen, een klok met bezemsteelwijzers en schutbladen vol heksentaartjes. Op het omslag staat Ella met haar kleurrijke heksentaart. Wat oppervlakkig maar troostrijk verhaal voor kleuters over …Lees verder

Heksentaart

Ella is anders dan de andere heksenkinderen. Ze houdt niet van vieze beestjes en terwijl de andere kinderen griezels tekenen in donkere kleuren maakt zij vrolijke tekeningen in felle kleuren. Als de kleuterjuf de heksenkleuters een vieze spin leert toveren, komt er bij haar een  roze suikerspin tevoorschijn. De heksenjuf looft de 'Gouden Bezem trofee' uit aan het heksje dat het beste tovergerecht kan maken. Ella houdt niet van drakenbloed, rattenkeutels en andere vieze ingrediënten. Ze springt op haar bezemsteel en ontmoet in het mensendorp een bakkersjongetje. Hij geeft haar allerhande bakingrediënten. De volgende dag maakt ze in de klas een prachtige heerlijke taart, een “drakenbloedbavarois met vleermuizenschuim en vliegenvleugels”. Het is de lekkerste taart die haar klasgenoten en de juf ooit gegeten hebben. Ella krijgt de Gouden Bezem trofee en maakt voortaan, met de hulp van de bakkersjongen, voor alle heksenkinderen heerlijke taarten.
De illustraties zijn aantrekkelijk en…Lees verder