Titel
Varg Veum. Seizoen 2
Naar het werk van
Gunnar Staalesen
Acteur
Trond Espen Seim
Taal
Noors
Uitgever
Lumière, © 2012
3 dvd-video's
Oorspr. opname
2010-2012
Speelduur
6 x 90 min.
Aantekening
Noors gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5425019005689

Besprekingen

De drie dvd's van seizoen 2 bevatten zes Noorse (televisie)films die gebaseerd zijn op de populaire misdaadromans van Gunnar Staalesen. Van de 43 boeken werden er 12 verfilmd. Een aantal van deze films is in Noorwegen in de bioscoop uitgebracht. Varg Veum, die woont in Bergen aan de westkust van Noorwegen is een jonge roekeloze privédetective die geen onrecht kan dulden. Met zijn ongewone onderzoeksmethodes flirt hij vaak met de grens van de wet. Bloedstollende actiescènes met een sterk psychologisch karakter in een maatschappijkritisch verhaal. In 2008 winnaar van de Noorse prijs Amanda Awards voor Best actor en Best screenplay en drie nominaties. Uitgezonden op de Belgische zender Canvas.

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door L.Pijttersen

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een inmiddels vierdelige cyclus geschreven over de rec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties