Boek
Nederlands

Dan sterft ze

Gregg Hurwitz (auteur), Jan Smit (vertaler)
Een man, die wordt beschuldigd van een aanval op de hoofdrolspeler in een film, wordt slachtoffer van een enorme haatcampagne.
Titel
Dan sterft ze
Auteur
Gregg Hurwitz
Vertaler
Jan Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
They're watching
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
343 p.
ISBN
9789022997543 (paperback)

Besprekingen

Van veel thrillers wordt vaak onterecht beweerd dat men ze moeilijk naast zich neer kan leggen, maar de nieuwe Gregg Hurwitz, Dan sterft ze, is er wel zo eentje. De roman raast met een rotvaart doorheen een serie van subplots en valse aanwijzingen die zelfs een doorwinterde thrillerlezer op het valse been zetten.
Patrick Davis is een ongelukkige docent filmstudies in Los Angeles. Zijn vrouw heeft hem bedrogen met de buurman en hoewel zijn filmscript door Hollywood wordt verfilmd, werd hij zelf van de set weggestuurd na een aanvaring met de steracteur Keith Conner. Bovendien staat zijn rekening zwaar in het rood door de hoge juridische kosten ontstaan door zijn conflict met Conner. Op een dag wordt Davis uit zijn lethargie opgeschrikt door een serie dvd’s die hij van een onbekende ontvangt. Daarop staan korte filmfragmenten van Davis’ leven die hem doen beseffen dat hij in de gaten wordt gehouden. Na een paar dagen neemt de afzender van die bizarre boodschappen contact met …Lees verder
Net als het erop begint te lijken dat Patrick Davis eindelijk z'n droom ziet verwezenlijkt als scenarioschrijver, wordt hij met ruzie uit de filmproductie gegooid. Ook heeft hij grote huwelijksproblemen. Alles wordt nog erger als er een dvd op de mat valt met daarop beelden van hemzelf in zijn eigen huis, gemaakt met een verborgen camera. Wat volgt zijn e-mails met bedreigingen. Hij belandt in een nachtmerrie waarin niets meer is wat het lijkt. Tegelijk met de hoofdpersoon wordt ook de lezer steeds op het verkeerde been gezet. Ondanks het feit dat er soms niet zoveel vaart in het verhaal zit, toch vlot te lezen en spannend. De plot is tamelijk onverwacht, maar geloofwaardig. Geschreven vanuit de eerste persoon (ik-verhaal). Van de auteur (1973, San Francisco) verscheen eerder 'De misdaadschrijver' en 'Vertrouw niemand'*. Te vergelijken met auteurs als o.a. Harlan Coben en Dean Koontz. Normale druk.