Boek
Nederlands

Een opgebrand geval

Ook verschenen als Genezen verklaard

Graham Greene (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
+1
Een opgebrand geval
×
Een opgebrand geval Een opgebrand geval

Een opgebrand geval

Ook verschenen als Genezen verklaard

In de reeks:
Genre:
Titel
Een opgebrand geval
Ook verschenen als
Genezen verklaard
Auteur
Graham Greene
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A burnt-out case
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013 | Andere uitgaven
286 p.
ISBN
9789023479000 (hardback)

Besprekingen

Er is veel liefde, maar helaas niet voor ons

Uit twee beroemde romans van de Britse schrijver Graham Greene blijkt dat diep in onze cultuur onze ideeën over liefde en God zo met elkaar verbonden zijn dat we geen 'doodgewone slechte menselijke liefde' kunnen accepteren.

Een wereldberoemde architect, Querry genaamd - zo beroemd dat hij door buitenstaanders de Querry wordt genoemd - reist incognito naar de binnenlanden van Congo om daar in een leprozerie te gaan werken. Het liefst zou hij vuile verbanden wassen, maar al snel wordt hij herkend en neemt hij met tegenzin andere taken op zich die meer te maken hebben met zijn beroep. Zijn verblijf in Congo eindigt noodlottig.

Ruwweg is dit de samenvatting van Graham Greene's roman Een opgebrand geval ( A burnt-out case). Een man probeert zijn verleden te ontvluchten, reist daarom naar het einde van de wereld, maar tevergeefs, het verleden is sneller; J.M. Coetzee noemt dit een 'basale verhaallijn' waarop veel romans zijn gebaseerd.

Inderdaad lijken wij niet genoeg te kunnen krijgen van verhalen over mensen die tevergeefs pogingen doen om hun verleden te ontvluchten. Met de nadruk op het woord 'tevergeefs'.

Mij lijkt de intuïtie gerechtvaardigd dat onze fascinatie voor die verhaallijn t…Lees verder

Graham Greene (1904-1991) geldt als één van de belangrijkste Engelse romanschrijvers van de vorige eeuw. De hoofdpersoon van deze roman uit 1961 is Querry, een architect die niet alleen zijn katholicisme is verloren maar ook zijn geloof in wat dan ook – leven, liefde, werk, medemens, alles is waardeloos, hol en betekenisloos geworden. Dus vertrekt hij op een dag naar het hart van Afrika, op zoek naar een verlaten plek waar hij niet hoeft na te denken. Hij komt uit bij een leprozerie die door een arts met missionarisen wordt geleid, maar zelfs daar wordt hij niet met rust gelaten: een plantagehouder wil met hem over het geloof praten, diens eenzame vrouw beschouwt hem als een trofee, de missionarissen willen niet geloven dat hij geen idealen meer heeft, en een journalist ziet hem als een primeur. Zo wordt Querry zelfs op de eenzaamste plek ter wereld nog een bron van conflicten. Geweldige tragikomische roman met briljante dialogen, fraai getekende personages, een realistische geografis…Lees verder

Over Graham Greene

Graham Greene kan verwijzen naar:

  • Graham Greene (schrijver), een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS
  • Graham Greene (acteur), een Canadees acteur


Lees verder op Wikipedia