Boek
Nederlands
Dokter Lamberti, een geschorste arts, helpt zijn vriend, een politie-inspecteur, bij het oplossen van een aantal kanaalmoorden waarbij een advocaat die hij kent betrokken lijkt te zijn.
Titel
Verraders
Auteur
Giorgio Scerbanenco
Vertaler
Rianne Aarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Traditori di tutti
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2015
254 p.
ISBN
9789076270890 (paperback)

Besprekingen

De geur van de Italiaanse onderwereld

THRILLER. Verraders van de Italiaanse thrillerauteur Giorgio Scerbanenco verscheen in 1966, maar gedateerd is het boek hoegenaamd niet. De vertaling komt niets te vroeg.

Onvervalste noir: schemering, een onverharde weg langs een kanaal, een jonge vrouw die staat te roken. Alles heeft ze zorgvuldig gepland. Ze kijkt naar het verkeer in de verte. Dan geeft ze de auto waar ze net uit is gestapt een duwtje. Langzaam rijdt de Fiat het kanaal in en verdwijnt binnen de kortste keren onder water, met inbegrip van het stel op de achterbank - de raampjes voorin staan open, de auto loopt vol, Adele de Hoer en haar metgezel hebben geen kans.

We zijn vijf bladzijden op weg in Verraders, er zijn al twee doden gevallen.

Wat is er toch met de thrillers van Giorgio Scerbanenco dat ze je geen rust gunnen? De plots van de Italiaan zijn vaak ingewikkeld, inspecteur Lamberti is niet sympathiek (maar uiteraard heeft hij het hart op de goede plek) en Scerbanenco's stijl is weerbarstig - soms elegant, dan weer onbeholpen of haastig. En toch vréét je die pagina's.

Dat geldt ook voor Verraders, na Moord op sc…Lees verder

Dokter Lamberti, een geschorste arts met een gevangenisstraf achter de rug, wordt door een man gevraagd het maagdenvlies te herstellen van een wulpse vrouw die wil trouwen met een steenrijke slager. Hij weigert omdat de man is doorverwezen door een advocaat die hij kent van in de cel. Ondertussen wordt een auto uit het kanaal gehaald met twee lijken erin. De misdaad wordt gelinkt aan andere kanaalmoorden waarbij de advocaat een centrale rol lijkt te spelen. Lamberti gaat naar zijn oude vriend, inspecteur Carrua, en stelt voor hem tijdelijk in het politiekader op te nemen om de zaak te onderzoeken. Scerbanenco (1911-1969) is de grootmeester van de Italiaanse roman noir en deze detective uit 1966, gesitueerd in Milaan, ademt, hoewel verre van gedateerd, een sombere tijdsgeest uit. De rechtlijnige plot gaat naar een onverwachte ontknoping zonder echt superspannend te zijn, maar de prachtige sfeerbeelden, de lyrische stijl met veel dialogen en het melancholische hoofdpersonage maken van d…Lees verder