Titel
Stad in brand
Auteur
Garth Risk Hallberg
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
City on fire
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
1029 p. : ill.
ISBN
9789025446086 (paperback) 9789025450427 (paperback, sticker)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De grote panne

Altijd zijn de Amerikanen op zoek naar The Great American Novel. De nieuwste in het rijtje is Stad in brand van Garth Risk Hallberg.

The Great American Novel moet dik zijn, diverse verhaallijnen en talloze personages bevatten en herkenbaar gesitueerd zijn in een recente historische periode in de VS. En vooral, de cultuur en de ziel van de natie moeten erin terug te vinden zijn. De ultieme Great American Novel is nog niet geschreven, als dat ooit al zal gebeuren.

Het nieuwste boek dat een gooi doet is Stad in brand van Garth Risk Hallberg. Dik is dit debuut in ieder geval: ruim duizend bladzijden. Verhalen en personages buitelen over mekaar. Bovendien is het boek duidelijk gesitueerd in het New York van de jaren 70 van de vorige eeuw. Stad in brand had al een stevige reputatie voor het verscheen omdat de zo goed als onbekende auteur een ongekend hoog voorschot van ruim 2 miljoen dollar had bedongen. Voordien had Garth Risk Hallberg (36) enkel wat essays en een novelle geschreven. In een interview verklaarde hij dat hij tijdens de zeven jaar dat hij aan dit boe…Lees verder

Magistraal geschreven roman over New York in 1976-1977, toen de stad zinderde van ongeremde vrijheid, malaise, misdaad en protest. De plot is breed opgezet als een roman van Charles Dickens. De strijd tussen goed en kwaad krijgt gestalte in de belevenissen van tientallen personages die op een of andere manier met elkaar zijn verbonden. William en Regan Hamilton-Sweeney, twee telgen uit een fortuinlijk geslacht, leven in onmin met hun kapitalistische familie. William groeit op in de homoscene van de kunstwereld en speelt als gitarist in een punkband. Zijn zus Regan ziet hoe het imperium van hun demente vader door haar stiefoom (met de bijnaam Addergebroeder) wordt ingelijfd. Op oudejaarsavond van 1976 klinken in Central Park enkele pistoolschoten. Er wordt een jonge vrouw gevonden, dodelijk gewond. Een rechercheur en een journalist proberen de dader te vinden. Komt hij uit de anarchistische punkwereld of uit die van het grote geld. De sterk getypeerde karakters, de spannende subplots e…Lees verder

Over Garth Risk Hallberg

Garth Risk Hallberg (1978) is een Amerikaans schrijver.

Hallberg werd geboren nabij Baton Rouge, Louisiana, maar groeide op in Greenville in de staat North Carolina. Hij studeerde aan de New York-universiteit, waarna hij aan de slag ging als leerkracht. Daarnaast schreef hij gedichten, kortverhalen, boekrecensies en één novelle, A Field Guide to the North American Family, gepubliceerd in 2007. Beroemd werd hij echter toen hem een voorschot van twee miljoen dollar werd aangeboden voor zijn debuutroman, City on Fire, een mozaïekvertelling die zich afspeelt in het New York van 1977. Eveneens werden de filmrechten meteen verkocht. City on Fire (in het Nederlands vertaald als Stad in Brand) werd gepubliceerd in 2015.

Momenteel woont Hallberg in New York met zijn vrouw en kinderen.

Externe link

  • Garth Risk Hallberg
Lees verder op Wikipedia

Suggesties