Boek Nederlands

Van de koele meren des Doods

Van de koele meren des Doods

In de reeks:
Salamander; 554
Een vrouw die haar welgestelde milieu verliet voor het leven met een kunstenaar, wordt steeds meer geplaagd door psychosen.
Titel
Van de koele meren des Doods
Auteur
Frederik Van Eeden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1988
315 p.
ISBN
90-214-9554-6

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)
Grote letter: Nederlands
DBNL: Lees op DBNL

Besprekingen

Prachtig uitgevoerde, van illustraties en leeslint voorziene uitgaven". Met die lofkreet die Ingrid Hoogervorst in 'De Telegraaf' neerschreef, maakt de 'Deltareeks' promotie voor zichzelf. In die reeks worden nieuwe edities van klassieke werken uit de Nederlandse literatuur opnieuw uitgegeven. Een van die werken is Van de koele meren des doods van Frederik Van Eeden, dat inderdaad heel keurig en stijlvol is uitgegeven. Maar is de editie, en bij uitbreiding de hele 'Delta'-reeks, daarnaast ook wel zo betrouwbaar als ze in haar verantwoording belooft?

In de tragische roman Van de koele meren des doods (1900) vertelt Frederik Van Eeden hoe de psychisch wankele Hedwig Marga de Fontayne haar leven lang op zoek is naar gemoedsrust en aanvaarding van haar leven. Die queeste gaat bepaald niet over rozen, maar uiteindelijk zal het pad van Hedwig -- dat leidt langs verdoemde romances, mislukte zelfmoordpogingen, een morfineverslaving en een donkere tijd als prostituee in Pa…Lees verder
Hoofdpersoon is Hedwig Marga de Fontayne. Ze stamt uit de welgestelde bourgeoisie, raakt op jonge leeftijd bevriend met Johan, een schilder, maar trouwt met Gerard, een notariszoon, die voor haar echter geen volwaardig echtgenoot is. Vandaar dat ze hem verlaat voor Ritsaart, een pianist. Ze komt terecht in Londen, raakt in verwachting van Ritsaart, maar haar kind sterft spoedig. Daarna reist ze alleen naar Parijs, waar ze op het slechte pad raakt. Uiteindelijk keert ze in Holland terug, waar ze sterft. Meer dan op het verhaal ligt in deze roman de nadruk op de ideeën die door de personages worden gedragen, en op de ethische en sociale inslag. De beschrijving van de psychoses van de heldin is zeer boeiend. Deze editie bevat evenals de Wereldbibliotheekuitgave het voorwoord tot de 2e druk; de spelling is daarentegen gemoderniseerd. Goede editie, al biedt die in de reeks 'Salamander Klassiek' ook nog een interessant nawoord van Jan Fontijn*. Paperback; vrij kleine druk.