Boek
Nederlands
Titel
Tussen twee werelden
Auteur
Franco Faggiani
Vertaler
Saskia Peterzon-Kotte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La manutenzione dei sensi
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2019
219 p.
ISBN
9789056726164 (paperback)

Besprekingen

Bergen als antwoord op alle vragen

Hij heeft ze vaak genoeg moeten aanhoren, de verhalen van collega's die een afgelegen en vervallen boerderij opknappen en rigoureus de stekker van het hectische moderne leven eruit trekken - nou ja, met behoud van wifi dan. Om twee jaar later met hangende pootjes terug te keren naar de grote stad met al haar geneugten en gemakken.

Toch kiest Leonardo, freelanceschrijver en verwoed bergwandelaar, ervoor om met zijn autistische pleegzoon Martino in een verbouwde berghut in de Piëmontese Alpen te gaan wonen. Zijn vrouw Chiara is jaren geleden overleden, zijn briljante dochter Nina werkt in de VS en hijzelf is het meest in zijn element als hij in zijn eentje achter de computer kan werken.

De verhuizing blijkt een gouden greep. Ook bij tiener Martino ontluikt de liefde voor de natuur, en hij wordt het gewaardeerde en toegewijde hulpje van een boer in de buurt. Leo doet zijn schrijfwerk en maakt lange bergwandelingen, waar Franco Faggiani overigens zelden de lezer op meeneemt, waardoor hij zijn hoofd vrij kan maken. In die idyllische omgeving, waar het trage verloop van de jaargetijden het ritme van het leven bepaalt, groeit er een hechte band tussen vader en pleegzoon, waardoor Leonardo uiteindelijk in staat is het verlies van Chiara te verwerken.

Dat het omslag van Tussen twee werelden verdomd…Lees verder

Tien jaar na het overlijden van zijn vrouw Chiara laat vijftiger Leo Guerrieri zich door zijn dochter Nina overhalen om weeskind Martino in huis te nemen. Maar als Nina een baan krijgt in de Verenigde Staten zijn Leo en de jongen op elkaar aangewezen. Als dan bij Martino het syndroom van Asperger wordt vastgesteld, verhuizen de twee van het drukke Milaan naar een klein dorpje in de Italiaanse Alpen. Daar leren Leo en Martino te leven met de natuur, de rust en vooral met elkaar. Debuut van auteur Franco Faggiani die als journalist sportboeken, biografieën en essays schreef. Met het boek geeft Faggiani vorm aan zijn liefde voor de bergen, waar hij geregeld lange wandelingen maakt. Tegelijk vraagt hij begrip voor mensen met Asperger. De taal die Faggiani hanteert om zijn verhaal te vertellen, sluit daarbij aan: heldere zinnen, zonder beeldspraak en opsmuk. Het enige wat de auteur wellicht verweten kan worden, is het iets te uitbundige feelgood-slot. Dat komt licht geforceerd over aan het…Lees verder