Rond 1960 vlucht de jonge schilder Kurt Barnett van Oost- naar West-Duitsland. Door zijn herinneringen aan nazi-Duitsland en zijn jeugd onder het communisme heeft hij aanvankelijk moeite zijn eigen weg te vinden.
Taal
Duits
Parallelle titel
Never look away
Uitgever
Cinemien, [2019]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
188 minuten
Aantekening
Duits gesproken Ondertiteling: Nederlands en Frans Losjes gebaseerd op het leven van schilder Gerhard Richter
EAN
8717249484509
mooov

Besprekingen

Drama van Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen; The tourist) met onder meer Tom Schilling (Oh boy). Het verhaal is gebaseerd op het leven van de bekende kunstenaar Gerhard Richter (1932). Kurt Barnett groeit op in nazi-Duitsland en studeert na de oorlog in Dresden aan de kunstacademie. Hij heeft veel moeite met de communistische opvatting van kunst en vlucht met zijn vrouw Elisabeth (Paula Beer), ook een kunstenaar, naar West-Duitsland waar hij in Düsseldorf gaat studeren. Aanvankelijk heeft hij moeite zijn eigen ‘stem’ te vinden. Zijn schoonvader, gynaecoloog en oud-nazi Carl Seeband (Sebastian Koch) doet er alles aan om Kurt tegen te werken. De recensenten geven 2-4 sterren. Ronald Rovers (Trouw 24-1-’19): ‘(…) Het is allemaal buitenkant: een keurig gekostumeerd drama waarin de feiten ondergeschikt zijn gemaakt aan het verhaal. (…) De film reduceert Richters leven tot een drama waarin alles met alles samenhangt. (…)’ Coen van Zwol (NRC 22-1-’19) concludeert: ‘Een …Lees verder

Over Florian Henckel von Donnersmarck

Florian Maria Georg Christian Graaf Henckel von Donnersmarck (Keulen, 2 mei 1973) is een Duits-Oostenrijkse filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Zijn film Das Leben der Anderen won in 2007 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ook zijn daarop volgende speelfilms The Tourist en Werk ohne Autor waren succesvol.

Jeugd

Henckel groeide op in New York, Berlijn, Frankfurt en Brussel. De familie Henckel von Donnersmarck hoort tot de Duits-Oostenrijkse adel. Henckel heeft zowel de Duitse als de Oostenrijkse nationaliteit. Henckel studeerde enkele jaren in Sint-Petersburg; van 1993 tot 1996 studeerde hij Philosophy, Politics and Economics aan de Universiteit van Oxford.

Filmloopbaan

Henckel begon zijn carrière in de filmwereld met een regie-stage bij Richard Attenborough. Hij werd toegelaten aan de Hochschule für Fernsehen und Film München (HFF München) en…Lees verder op Wikipedia