Boek Nederlands

Niet zomaar een heks

Eva Ibbotson (auteur)

Niet zomaar een heks

Eva Ibbotson (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
Heksje Heckie kan mensen in dieren veranderen. Dat doet ze alleen met heel lastige mensen. Maar daardoor komt ze soms in spannende situaties terecht. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
FAV fantasie toveren Sprookjes
Titel
Niet zomaar een heks
Auteur
Eva Ibbotson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Not just a witch
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2009
136 p.
ISBN
9789025746070 (hardback)

Besprekingen

Heckie is een heel bijzondere heks, ze is namelijk een dierenheks die mensen in dieren kan veranderen. In haar dierenwinkel in Wellbridge smeedt ze een plannetje om de stad van slechte mensen te verlossen door hen allemaal in dieren te veranderen. Slechte mensen worden namelijk goede dieren, om de eenvoudige reden dat dieren niet slecht kunnen zijn. Om haar plan te doen slagen, heeft Heckie echter hulp nodig. Die krijgt ze van een paar goede tovenaars uit de stad en van Daniël, een jongen uit de buurt. Samen verlossen ze het bejaardentehuis van een wrede directrice en wordt een boosaardige kippenkweker omgetoverd tot een vis. Maar hun grootste uitdaging is Lionel Knapsack, een bonthandelaar die Heckies hart sneller doet slaan. Hij wil Heckie gebruiken om kostbare dierenhuiden te bemachtigen. Daniël en de plaatselijke tovenaars doorzien zijn snode plannen. Maar zullen ze de verliefde Heckie kunnen overtuigen van Knapsacks slechte karakter?
Niet zomaar een heks is een vlot ver…Lees verder
Heckie is een eigentijdse heks met menselijke trekjes, die over wonderlijke gaven beschikt: ze kan mensen in dieren veranderen. Ze leidt een rustig leven in een dierenwinkel, en is bevriend met Daniel, een eenzaam jongetje uit de buurt. Ze heeft als levensdoel kwaaddoeners uitschakelen en belandt hierdoor in allerlei spannende situaties waarbij heel lastige mensen hun leven als argeloos dier moeten voortzetten. Als ze verliefd wordt op een snode boef, en uiteindelijk blijkt dat ook haar verloren gewaande vriendin Dora door hem misleid wordt, nemen ze samen wraak. Heerlijk, fantasievol heksenverhaal, met een grappige, kleurige omslagtekening van een charmant heksje. Boeiend van opbouw, humoristisch en onderhoudend verteld in een levendige vlotte stijl, in 24 korte hoofdstukjes, helaas zonder illustraties. Bijzonder geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Niet zomaar een heks

Heckie is, zoals de titel het al zegt, niet zomaar een heks. Als dierenheks is ze in staat om mensen in dieren te veranderen, een gave die ze echter alleen gebruikt om inslechte mensen in lieve beestjes te veranderen. Heckies leven zou volmaakt zijn als ze geen domme ruzie gemaakt had met heks Dora, een heks die mensen in stenen kan veranderen. Heckie probeert na de ruzie haar leven op te bouwen met een dierenwinkeltje, geholpen door Daniel, een buurtjongen die ietwat in de steek gelaten wordt door zijn professorenouders die er onrealistische verwachtingen op nahouden wat hun zoon betreft.
Het leven kabbelt rustig verder tot de lepe bonthandelaar Lionel Knapsack roet in het eten gooit. Heckie valt als een blok voor hem en ziet niet dat hij haar alleen maar wil gebruiken om een partij sneeuwluipaardenvellen in zijn bezit te krijgen. Gelukkig is er Daniel om samen met zijn vriendinnetje Sumi de snode plannen te verijdelen, geholpen door de andere heksen uit het dorpje. Heckie en D…Lees verder