Een labiele vrouw neemt een baan aan als arts op een onderzoeksstation op Antarctica waar haar voorganger onder mysterieuze omstandigheden de dood vond.
Titel
Het donker
Auteur
Emma Haughton (Britse fictie-auteur)
Vertaler
Jan Mellema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dark
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
365 p.
ISBN
9789024595822 (paperback) 9789021033617 (paperback, etiket)

Andere formaten:

Besprekingen

Na een persoonlijke tragedie neemt Kate North een baan aan als arts op het VN-onderzoeksstation op Antarctica. Haar voorganger, Jean-Luc, is er omgekomen bij een tragisch ongeluk op het ijs. Kate zal er verblijven met twaalf andere medewerkers. De poolwinter nadert wat betekent afgesloten zijn van de buitenwereld en 24 uur per etmaal duisternis. Al gauw krijgt Kate argwaan over de manier waarop Jean-Luc om het leven is gekomen. Was het wel een ongeluk? Kate, geestelijk zelf nog erg labiel, worstelt met zichzelf, met de ijzige koude, de duisternis en het opgesloten zitten met twaalf vreemden van wie er misschien één een moordenaar is. Spannende, vlot geschreven thriller met een aardig plot, interessante achtergrond en redelijke karakterbeschrijvingen. Wat te breed uitgesponnen misschien maar de claustrofobische suspense en verrassende wendingen houden het boeiend. De sfeer op het poolstation en de barre omstandigheden zijn goed beschreven. Zo ook de vertwijfeling van Kate. Er gebeuren …Lees verder

Buiten vries je dood, binnen loopt een psychopaat

Haughton maakt in Het donker een mooie sfeertekening van een verblijf op Antarctica.

Van te voren had het een goed idee geleken, een manier om de herinnering uit te drijven. Na een zwaar ongeluk waarbij haar vriend omkwam, meldt de jonge arts Kate zich aan voor een verblijf op een onderzoeksstation op Antarctica.

De ontvangst is vriendelijk, maar als de zomerploeg vertrekt en de kleine groep die in de winter achterblijft de laatste zonnestralen ziet verdwijnen, wordt de sfeer grimmig. Buiten is het ijskoud en het blijft er vier maanden stikdonker. Binnen in het station is het claustrofobisch, de sfeer vreemd. Kate moet een collega vervangen die bij een luguber klimongeluk in een ijsspleet is gevallen en er niet uit kon worden gehaald. Niemand wil over het ongeluk praten.

Kate houdt zich voor dat ze zich aanstelt en probeert zich gerust te stellen. Dan valt er nog een dode. Een collega ligt bijna naakt doodgevroren in de sneeuw.

Het wordt afgedaan als zelfmoord, maar er zijn sporen die erop wijzen dat het slachtoffer was vastgebonden. "In een Ag…Lees verder