Titel
Idaho : roman
Auteur
Emily Ruskovich
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Idaho
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
397 p.
ISBN
9789025450687 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Toegewijd aan taal en verhaal

'Engagement' is een toverwoord voor debuterende schrijvers. Schrijf over prangende maatschappelijke thema's als discriminatie, feminisme of klimaat en met een beetje geluk word je aangekondigd als een urgente nieuwe stem. De Amerikaanse debutant Emily Ruskovich laat alle actuele thema's links liggen. Idaho schetst zelfs niet eens een beeld van Idaho - het verhaal speelt op een onherbergzame berg, ver weg van alles.

Daar woont het stel Wade en Ann. Hun liefde is kalm en bedaard, zonder grootstedelijke sores of problematisch man-vrouwgekibbel. Wade heeft, op diezelfde berg, ooit een ander leven gehad met een vrouw en twee jonge dochters. Na een afschuwelijk incident (waarvoor de verklaring even simpel als overtuigend is - een mooie vondst van de auteur) verliest hij hen alle drie. In een poging zijn noodlot uit te wissen heeft hij alles weggegooid wat aan hen herinnerde. Als Wade vroege dementie krijgt vergeet hij zijn gezin helemaal.

Dat geeft zijn nieuwe vrouw Ann een heimelijke missie. Wat Wade vergeet wil zij zich herinneren, in een poging het leven van haar grote liefde te herdenken. Met een aan obsessie grenzende toewijding reconstrueert zij het gezin dat zij niet kan vervangen. Ze vormt beelden van hun levens aan de hand van de kleine sporen die ze vindt: een haarelastiekje, een schetsboek, een Barbie-schoentje.

In een ambachtel…Lees verder

Idaho

Eerste zin. Ze reden nooit met de truck, behalve een keer of twee per jaar om brandhout te halen.

Geen inspiratie voor je titel? Kies gewoon een Amerikaanse staat. Smith Henderson debuteerde begin dit jaar succesvol met Montana en nu komt Emily Ruskovich aanzetten met haar lijvige beschrijving van het rurale leven in Idaho. Ann leeft er met haar vroegdemente man Wade op een berg en probeert te achterhalen wat er met zijn vorige vrouw Jenny is misgelopen. Zij zit in de gevangenis omdat ze een van hun dochtertjes heeft vermoord, maar blauwbaard Wade herinnert zich bitter weinig van het drama en staat vaak hulpeloos in de keuken omdat hij niet meer snapt waar een zoutvat voor dient.

Aan zware thema’s dus geen gebrek in deze debuutroman die helaas gebukt gaat onder langdradigheid en ongeloofwaardige plotwendingen. Zo schakelt Ann een kunstschilder in als medium en breekt een gevangene haar cel af omdat ze geen poëzielessen meer mag volgen. Een goede redacteur had hier wonderen kunnen doen. Met een bijl, en lucifers.

*

<…Lees verder
Wade en Jenny zijn gelukkig getrouwd en wonen met hun twee dochtertjes in de bossen in Idaho. Een gruwelijke gebeurtenis gooit hun leven overhoop. Jaren later is Wade, die begint te dementeren, getrouwd met Ann. Om hem en zijn verleden te begrijpen, probeert Ann te achterhalen wat er precies gebeurd is tijdens het eerste huwelijk van Wade. De overweldigende natuur van Idaho speelt een grote rol. Verleden en heden lopen door elkaar, wat verwarrend kan zijn. Er zijn verschillende verhaallijnen: Jenny en haar ene dochter, de andere dochter die spoorloos verdwijnt, Wade die langzaam zijn geheugen maar niet de emoties kwijtraakt en Ann die van Wade houdt en probeert het verleden bij elkaar te houden. Aan het einde blijft de lezer met allerlei vragen zitten. Dit debuut is prachtig geschreven, wel traag, maar met een fantastisch mooi proza. Daardoor neem je de losse eindjes op de koop toe. Spannend, ontroerend en vooral: rustgevend, zoals de natuur in Idaho. De auteur groeide op in Idaho. Ze…Lees verder

Wat gebeurde er vóór mij?

Emily Ruskovich debuteert met suggestieve roman over een vrouw in de ban van haar voorgangster

Ik ben hier omdat jij hier niet bent." Aan die gedachte kan muzieklerares Ann zich maar zelden onttrekken. Ze heeft een man van wie ze houdt, een huis met eigen grond, werk dat ze graag doet. Maar bijna alles daarvan is mogelijk omdat een andere vrouw, die ze zelf nooit heeft ontmoet, er níet meer is.

'Idaho', het bestsellende debuut van de Amerikaanse Emily Ruskovich, begint in 2004. Negen jaar eerder heeft zich een drama voltrokken in het naar het leek zo idyllische leven van een jong gezin. Moeder Jenny vermoordt in een vlaag van verstandsverbijstering haar jongste dochter. Een ouder zusje vlucht en wordt nooit meer teruggevonden. Jenny krijgt levenslang maar vader Wade op zijn manier ook: hij is alles kwijt, en tegelijkertijd gaat alles gewoon door. De dieren moeten worden gevoerd, het hout moet worden gezaagd en elke keer is er ongevraagd weer een nieuwe dag. En een nieuwe vrouw, die niets van het gezinsgeluk heeft meegekre…Lees verder