Een vrouw onderzoekt de band met haar ouders, blikt terug op haar eigen jeugd en beschrijft de traumatische jeugd van haar vader in het naoorlogse Madrid.
Onderwerp
Ouders
Extra onderwerp
NRC, boeken (3 sterren)
Titel
Open hart
Auteur
Elvira Lindo
Vertaler
Arieke Kroes Irene van de Mheen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
A corazón abierto
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2022
314 p.
ISBN
9789056727055 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een psychologische roman over familie, eenzaamheid en opgroeien. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de vader van de auteur, die op negenjarige leeftijd in het naoorlogse Madrid bij een gewelddadige tante moet wonen en daardoor een pathologische angst voor eenzaamheid oploopt. Het boek volgt zijn verhaal door de jaren waarin hij ook de moeder van de auteur ontmoet en hij vader wordt. Naast de jeugd van de vader beschrijft de ik-persoon ook haar eigen jeugd en de relatie tot haar ouders. Het verhaal is in talige stijl en met psychologische diepgang geschreven. 'Open hart' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Met een enkele illustratie. Elvira Lindo (Cádiz, 1962) is een bekende Spaanse schrijver, scenarioschrijver, acteur en journalist, onder andere voor de krant El País. Ze schreef meer dan dertig boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Over Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido (Cádiz, 23 januari 1962) is een Spaans journaliste, schrijfster en actrice.

Leven en werk

Lindo verhuisde in 1984 naar Madrid en studeerde er communicatiewetenschappen aan de Complutense-universiteit. Daarna werkte ze als journaliste voor de Spaanse nationale radio en diverse tijdschriften.

Vanaf 1994 manifesteerde Lindo zich ook als schrijfster. Ze werd het meest bekend door haar reeks jeugdromans over de Madrileense jongen Manolito Gafotas, de zoon van een vrachtwagenchauffeur, levend in een arbeiderswijk. De boeken zijn geschreven in de ik-vorm, met veel humor, maar ook met scherpe sociale kritiek. De Manolito-boeken werden verfilmd, waarbij Lindo zelf de scenario's schreef, alsook bewerkt tot een succesvolle Spaanse televisieserie.

Lindo schreef verder diverse romans en verhalen voor volwassenen, waaronder het ook in het Nederlands vertaalde Onverwachte wending (2002) en Een w…Lees verder op Wikipedia