Californie͏̈, 1917. Twee broers strijden om de liefde van hun strenge vader
Titel
East of Eden
Regisseur
Elia Kazan
Naar het werk van
John Steinbeck
Acteur
James Dean 1931-1955 Julie Harris Raymond Massey
Taal
Engels
Uitgever
Warner Bros. Entertainment, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
1954
Speelduur
113 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Bulgaars, Russisch, Engels en Italiaans voor slechthorenden
EAN
5051888055724

Besprekingen

Een drama uit 1954 van Elia Kazan (The last tycoon; A streetcar named Desire), vrij bewerkt naar het laatste deel van de roman van John Steinbeck. In de hoofdrollen Julie Harris, James Dean, Jo van Vleet en Raymond Massey. Het verhaal speelt in Californië, 1917. De broers Aron en Cal strijden om de liefde van hun strenge vader Adam, en Cal is verbitterd omdat zijn vader de voorkeur lijkt te geven aan zijn oppassende broer. Voor Dean was dit zijn eerste echte filmrol, van de drie rollen die hij speelde voordat hij in 1955 verongelukte. De Speelfilmencyclopedie (zesde editie, 1995) gaf 3 1/2 ster: '(...) Aangrijpend melodrama vol religieuze symboliek. De film die van James Dean een ster maakte, want zijn rol als underdog sprak sterk tot de verbeelding van de jeugd uit het midden van de jaren 1950. Spel is over de hele linie uitstekend, maar de roman van John Steinbeck is zo omvangrijk dat Paul Osborne hem niet in zijn geheel in zijn scenario heeft kunnen vatten, zodat bepaalde wendingen…Lees verder

Over Elia Kazan

Elia Kazan, eig. Elias Kazancıoğlu (Grieks: Ηλίας Καζαντζόγλου) (Istanboel, 7 september 1909 – New York, 28 september 2003) was een Amerikaans filmregisseur.

De in Istanboel geboren regisseur van films en toneelstukken verscheen voor de commissie van senator Joseph McCarthy en noemde er namen van mensen met vermeende communistische sympathieën.

Tot zijn opmerkelijke theatervoorstellingen behoren The Glass Menagerie, A Streetcar Named Desire (de twee toneelstukken waarmee schrijver Tennessee Williams zijn naam vestigde), All My Sons en Death of a Salesman (die hetzelfde deden voor schrijver Arthur Miller). Zijn prestaties als filmregisseur doen hier nauwelijks voor onder. Hij werd vijf keer genomineerd als beste regisseur en won twee Oscars als regisseur van Gentleman's Agreement (1947) en On the Waterfront (1954).

In zijn jeugd was Kazan lid van de Amerikaanse communistische partij, toen hij deel uitmaakte…Lees verder op Wikipedia