Boek
Nederlands

Vijftig tinten vrij

E.L. James (auteur)
Anastasia wist altijd al dat het niet gemakkelijk zou zijn om van Christian Grey te houden, maar nu zorgt hun relatie voor allerlei onvoorziene uitdagingen. Juist op het moment dat ze het geluk in handen lijken te hebben, dreigt het noodlot Anastasia's zwartste nachtmerries werkelijkheid te maken.
Titel
Vijftig tinten vrij
Auteur
E.L. James
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fifty shades freed
Parallelle titel
50 tinten vrij
Editie
23
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
606 p.
ISBN
9789044621860 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Vijftig tinten vrij is een dikke pil van meer dan zeshonderd bladzijden en vormt het derde en laatste deel van de veelbesproken erotische trilogie van E.L. James. In het eerste deel leerde de onervaren studente Anastasia multimiljonair en zakenman Christian Grey kennen. Anastasia kwam terecht in een wereld die haar tot dan toe volkomen onbekend was, die van de sm. Aan het einde van het eerste deel kwam er een einde aan de relatie, om in deel twee opnieuw open te bloeien en te resulteren in een huwelijksaanzoek. In dit tweede deel kwamen al heel wat issues van Grey aan de oppervlakte en ook Jack Hyde, de ex-baas van Anastasia, zorgde voor problemen, en voor de cliffhanger aan het einde van het tweede boek. Het derde deel begint heel wat positiever dan het tweede deel, namelijk met de huwelijksreis van Christian en Anastasia. Zo snel als hun relatie tot stand kwam, zo snel kwam ook hun huwelijk: een techniek van James om het verhaal te laten vooruitgaan natuurlijk.
Om…Lees verder
Erotische roman van de Brits/Chileense auteur E.L. James [pseud. van Erika Leonard], voorheen televisieproducente. De roman is het derde, zelfstandig te lezen deel van de trilogie*, die in Amerika en Engeland de bestsellerstatus heeft. Hoewel studente Anastasia Steele zich lang probeerde te ontworstelen aan haar seksueel dominante en vaak onaardige vriend, de miljonair Christian Grey, besluit ze vreemd genoeg toch met hem te trouwen. Ze gaan op huwelijksreis. Anastasia adoreert haar razendknappe man, die zich ook in het dagelijks leven erg dominant gedraagt, en wil graag gelukkig worden. Ze vrijen samen heel wat af. In dit eenvoudig geschreven boek is van een plot of enige karakterontwikkeling geen sprake. De literatuurliefhebber zal veel op de stijl aan te merken hebben, want veel zinnen hebben dezelfde structuur. Maar lezers die niet zijn afgehaakt na de eerdere twee delen zullen dit afsluitende deel zeker ook willen lezen. Kleine druk.

Over E.L. James

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Erika Leonard, geboren als Erika Mitchell, (Londen, 7 maart 1963) is een Brits schrijfster die bekend werd met haar erotische romantrilogie Fifty Shades of Grey (in het Nederlands vertaald als Vijftig tinten grijs), die ze schreef onder het pseudoniem E.L. James en waarvan er wereldwijd al 65 miljoen zijn verkocht waarvan 1,7 miljoen in Nederland (stand december 2012). Ze begon pas in 2009 met schrijven, toen ze de website FanFiction.net ontdekte, waar ze onder de naam Snowqueen's Icedragon schreef.

Leonard woont in Londen, met haar man en twee zoons. Voordat ze succes met schrijven had, werkte ze bij een televisiezender in Londen.

Bibliografie

Prijzen

  • 2012, Time 100, door Time, genoemd bij de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld
  • 2012, Publishers Weekly, publicist van het jaar
  • 2012, National Book Award (UK), P…Lees verder op Wikipedia