Boek Nederlands

Sticky drama

Sticky drama

Dichtbundel die een poëtische vertelling lijkt te zijn over het ontstaan en verloop van existentie, waarin de grens tussen feit en abstracte fictie wordt opgezocht, soms aan de hand van narratieve elementen.
Titel
Sticky drama
Auteur
Dominique De Groen 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Gent]: Het balanseer, 2019
77 p.
ISBN
9789079202607 (paperback)

Besprekingen

Nieuwe fossielen en hekserij

Dominique De Groen waagt zich in Sticky drama aan klimaatverzen. De wereld is gevangen in een glibberig slijm, maar er is gelukkig poëzie.

In haar debuutbundel Shop girl maakte Dominique De Groen, die onlangs werd onderscheiden met de Frans Vogel Poëzieprijs 2019, al op nietsontziende manier duidelijk welke prijs we betalen voor de macht van het kapitaal. Toen richtte zij haar pijlen op de supply chain van goedkope kledingwinkels als Primark, haar tweede bundel Sticky drama is nog een slag ambitieuzer. Nu staan de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en de plasticsoep in de oceaan centraal. Klimaatpoëzie dus, inclusief wegzinkende eilanden en (minder voor de hand liggend) dansende heksenkringen.

De Groens openingsgedicht is grotendeels een opsomming van plantensoorten die ondanks alles als 'halflevende' organismen blijven groeien. De dichter is echter meedogenloos, want meteen volgt een 'oogverblindende lichtflits' en wordt 'de omtrek van ieder blad / in de ondergrond gebrand.' Van meet af aan is duidelijk dat er een nieuw fossielentijdperk aanbreekt, en ditmaal niet omdat een meteoriet de …Lees verder

Een bundel die een poëtische vertelling van het ontstaan en verloop van existentie lijkt te willen zijn. De stijl wordt gekenmerkt door een overweldigend breed vocabulaire en een al even breed spectrum aan referenties. Dit toont een indrukwekkend grote kennisbasis van de schrijfster en een enorme hoeveelheid werk die in de bundel is gestoken. De behandelde kennis betreft bètavakgebieden, literatuur, populaire cultuur, religies, mythes, bijgeloof, muziek en meer. Deze is in de bundel verwerkt op een organische wijze die nooit geforceerd aanvoelt. Continu wordt de grens tussen feit en abstracte fictie opgezocht, soms aan de hand van narratieve elementen. Verder is talent te zien voor het poëtisch verwoorden van wetenschappelijke feiten. Een algemene lezer zal het werk niet snel volledig begrijpen, wat geenszins afdoet aan de kwaliteit en indrukwekkendheid ervan. Vermoedelijk spreekt het lezers aan met een uitgebreide kennis of lezers met een voorliefde voor spitten naar uitleg. De Groen…Lees verder