Boek
Nederlands

Nogmaals : een memoire

Diane Keaton (auteur)
+1
Nogmaals : een memoire
×
Nogmaals : een memoire Nogmaals : een memoire

Nogmaals : een memoire

Herinneringen van de Amerikaanse actrice aan haar familie naar aanleiding van de vondst van het dagboek en brieven van haar moeder.
Titel
Nogmaals : een memoire
Auteur
Diane Keaton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Then again
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2011
268 p. [32] p. pl.
ISBN
9789023469551 (paperback)

Besprekingen

Diane Keaton werd geboren als Diane Hall, maar nam haar moeders achternaam aan omdat er al een acterende Diane Hall bestond. Keaton is waarschijnlijk het best bekend voor de acht films die ze maakte met regisseur Woody Allen vanaf de jaren zeventig. Een van die samenwerkingen, ‘Annie Hall’, leverde haar een Oscar op voor beste actrice. Voorts was ze te zien in de ‘Godfather’-trilogie en speelde ze de laatste jaren vooral in romantische komedies als The First Wives Club, Something’s Gotta Give en Hanging Up.
Keaton werd in 1946 geboren als oudste kind van een gezin met drie dochters en een zoon. Het was een onconventionele, ietwat excentrieke familie. Zo verslond haar vader zelfhulpboeken en werd hij een fervente aanhanger van de PACE-organisatie (Personal and Company Effectiveness), waarvan hij de theorieën ook op zijn kinderen trachtte over te brengen. Maar de lokroep van het podium bleek te sterk voor Keaton, die op haar negentiende naar New York tro…Lees verder
De beroemde actrice Diane Keaton vond na het overlijden van haar moeder bijna honderd dagboeken, of eigenlijk plakboeken met tekst erbij. Dorothy Deanne Keaton (1921-2008) begon vlak na de Tweede Wereldoorlog haar leven te beschrijven, vaak in brieven die ze nooit verstuurde. Aan Diane schreef ze de eerste brief toen die acht dagen oud was. Deze brieven aan familieleden, veel aan haar man Jack, worden afgewisseld met fragmenten onder de kop 'Lief Dagboek'. Met behulp van dit materiaal schreef haar dochter een prachtige familiegeschiedenis. Keaton, bekend geworden door haar rol in The Godfather, beschrijft haar familie liefdevol, maar maakt ook duidelijk dat ze in haar jeugd hunkerde naar intimiteit die er niet was. Haar moeder, zo wordt pijnlijk duidelijk, was haar leven lang ongelukkig. Met enkele katernen kleuren- en zwartfoto's.

Over Diane Keaton

Diane Keaton, geboren als Diane Hall (Los Angeles, 5 januari 1946) is een Amerikaans filmactrice, producente en regisseuse, onder meer bekend vanwege haar samenwerking met Woody Allen in de jaren zeventig en haar rol als Kay Adams in The Godfather-trilogie. Buiten de filmwereld is Keaton actief als fotografe.

Biografie

Keaton is de oudste van vier kinderen. Haar vader, Jack Hall (1921-1990), was civiel ingenieur, haar moeder Dorothy Keaton (1921-2008), was huisvrouw en amateurfotografe.

Keaton studeerde drama aan het Santa Ana College, maar verliet de studie op negentienjarige leeftijd na drie semesters om een carrière te beginnen in Manhattan. Ze moest haar naam veranderen toen ze zich wilde inschrijven bij de vakbond voor acteurs, aangezien er al een Diane Hall geregistreerd stond en de vakbond eist dat, om verwarring te voorkomen, er geen twee personen met dezelfde naam ingeschreven mogen staan. Ze koos d…Lees verder op Wikipedia