Boek
Nederlands

Het vlammende kruis

Diana Gabaldon (auteur), Annemarie Lodewijk (vertaler)
Zelfstandig vervolg op 'Het vuur van de herfst' waarin de verdere belevenissen in Noord-Carolina van 1770-1772 verhaald worden van de Britse vrouw die in de twintigste eeuw tweemaal een tijdreis maakte, haar Schotse echtgenoot en haar dochter.
Titel
Het vlammende kruis
Auteur
Diana Gabaldon
Vertaler
Annemarie Lodewijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fiery cross
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
1056 p.
ISBN
9789022570937 (paperback)

Besprekingen

Claire Randall en Jamie Fraser hebben oceanen en eeuwen getrotseerd, maar nu zijn ze er eindelijk in geslaagd zich te vestigen, en wel te midden van de ongerepte natuur van Noord-Carolina. Daar, vergezeld door Claires dochter Brianna, haar man Roger en kleinzoon Jemmy, wacht hun een rustig koloniaal bestaan, zo lijkt het. De spanning loopt echter al gauw op als oude, maar niet graag geziene bekenden zich aandienen en de gemoederen gaandeweg onrustmakend verhit raken. Immers, wat Jamie niet weet en de uit de 20e eeuw afkomstige Claire wel, is dat de Amerikaanse Revolutie op het punt van uitbreken staat.

In dit vijfde deel van de 'Reiziger'-cyclus, een megeling van geschiedenis, romantiek en fantasy, laat Gabaldon opnieuw alle remmen los. De schrijfster, die ooit een tijdlang strips schreef voor Walt Disney, levert een turf af van 1056 pagina's. De cyclus begint als Claire Randall, via een magische stenenkring, in het Schotland van de 18e eeuw belandt. Daar ontmoet ze de clansman…Lees verder
Deel 5 van de Reiziger-cyclus en zelfstandig te lezen vervolg op 'Het vuur van de herfst'*, waarin de verdere belevenissen in Noord-Carolina in de periode 1770-1772 verhaald worden van de Engelse vrouw die in de 20e eeuw tweemaal een tijdreis maakte en in de 18e eeuw terechtkwam, haar Schotse echtgenoot en het gezin van haar dochter. Ondanks de dreiging van de Amerikaanse vrijheidsoorlog (1775-1782) besluiten ze niet naar de 20e eeuw terug te keren. Een boeiende, meeslepende historische roman, gekruid met seks, romantiek, avontuur en spanning ondanks het fors aantal pagina's, de compacte bladspiegel en gecomprimeerde kleine druk. Uitstekend gedocumenteerd inzake 18e-eeuwse flora, fauna en geneeskunde. Een schitterende epos. Nieuw omslag.

Over Diana Gabaldon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Diana Jean Gabaldon Watkins (Flagstaff, Arizona, 11 januari 1952) is een Amerikaanse schrijfster. Ze is onder meer bekend van de Reiziger-serie (Engels: Outlander Series). Haar werk wordt verkocht in drieëntwintig landen en is vertaald in twintig talen. In Nederland worden haar boeken, die worden uitgegeven door De Boekerij bv te Amsterdam, vertaald door Annemarie Lodewijk.

Gabaldon is van Mexicaans-Amerikaans-Engelse afkomst. Ze studeerde zoölogie en biologie in Arizona en promoveerde in de ecologie. Ze heeft als hoogleraar gewerkt in het Centre for Environmental Studies aan de Arizona State University. Sinds 1991 is ze fulltime actief als schrijfster. Haar werk is niet gemakkelijk in een literair genre in te delen doordat het zowel onderdelen van fictie, non-fictie, 'fantasy' als sciencefiction bevat.

De boeken van Diana Gabaldon werden verwerkt in een tv-serie genaamd Outlander. De serie wordt in Nederland uitgezonden op Netflix en in Be…Lees verder op Wikipedia