Boek
Nederlands

De naam van de wereld : roman

Denis Johnson (auteur), Peter Bergsma (vertaler), Auke Hulst (nawoord)
Na het verlies van zijn vrouw en dochter en ontslag bij de universiteit is het gevoelsleven van een Amerikaanse academicus verlamd geraakt. Dat verandert als hij een raadselachtige vrouw ontmoet en hij zich van zijn verdrongen verdriet weet te bevrijden.
Titel
De naam van de wereld : roman
Auteur
Denis Johnson 1949-2017
Vertaler
Peter Bergsma
Nawoord
Auke Hulst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The name of the world
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2020
155 p.
ISBN
9789492313898 (hardback)

Besprekingen

Framing van een kader

Nee, dit is Treindromen niet, maar wel een ander, onmisbaar boek van wijlen Denis Johnson.

Met zijn laatste roman De lachende monsters gaf Denis Johnson, drie jaar voor zijn dood, te kennen dat hij dan toch een sterveling was. Dat boek uit 2014 was, zoals bijna al zijn andere, een doorgedreven genre-oefening. Maar waar bijna al die andere tegelijk lessen geven aan het genre dat ze beoefenen en de limieten ervan opheffen, bleef De lachende monsters een spionageroman en weinig meer dan dat.

Er waren geruchten dat het met De naam van de wereld uit 2000 ook zo gesteld was. Dat het een onderhoudende campusnovelle is.

Michael Reeds academische loopbaan is meer een slaapwandeling. Vier jaar nadat hij vrouw en dochter verloren heeft in een ongeluk, vraagt hij zich af wat hem nog rest. Tijdens een diner 'in het gezelschap van mensen die graag zijn waar ze zijn (…) eindelijk gerespecteerd en veilig, terwijl de anderen elkaar afslachten op het marktplein', wordt hij gereanimeerd door een te jonge celliste met overvloedig rood haar in een blauwe fluwelen jurk. F…Lees verder

De naam van de wereld

Eerste zin. Sinds mijn vroege tienerjaren heb ik alles wat te maken heeft met de universiteit, het ‘academische leven’, geassocieerd met bepaalde beelden die tot me kwamen, vermoed ik, via het tv-scherm, in het bijzonder via de films van rond 1930 die ze meedogenloos bleven uitzenden toen ik een jongen was…

Michael Reed leidt een landerig bestaan. Als hoogleraar aan een universiteit in het de Amerikaanse Midwest hoeft hij zich weinig zorgen te maken, ware het niet van die ene blok graniet die dagelijks op zijn geest drukt: vier jaar geleden kwamen zijn vrouw en dochter om bij een ongeluk en hoe hij ook op het verdriet inhamert, de donkere massa lost geen splinter. Dus oefent Reed geduld en heeft hij zijn leven op pauze gezet. Die wachtstand komt in het gedrang wanneer zijn aanstelling opgeheven wordt en de vrijgevochten Flower Cannon zijn leven binnen komt gedanst. Een hippiekind, een celliste annex stripster, een sektelid: Flower lééft en wekt de lendenen.

Wijlen Denis Johnson (1949‑2017) had geen grootse plot nodig om grootse literatuur te plegen. Zijn bloedmooie stijl, doordrenkt van droefenis en wrange humor, draagt dit adembenemende boek, dat nu voor het eerst in het Nederlands beschikbaar is. Van een verlepte striptease in een casino tot een huilende man in …Lees verder

In het leven van de ruim 50-jarige Michael Reed, voormalig speechschrijver van een omstreden politicus, voltrekken zich rampen: zijn vrouw en dochter zijn omgekomen bij een ongeval, als medewerker aan een Amerikaanse universiteit wordt hij voortijdig ontslagen. Als ik-verteller observeert en registreert hij scherp, maar zijn gevoelsleven lijkt verlamd. Dat verandert als hij een lichte liefde opvat voor een mysterieuze jonge vrouw die in verschillende gedaantes in zijn leven verschijnt en in wie hij soms zijn verongelukte vrouw of dochter meent te herkennen. In enkele ontmoetingen met haar weet hij zich te bevrijden van zijn verdrongen verdriet en rouw. Of zijn nieuwe leven als oorlogsverslaggever een blijk is van herwonnen wil of moed der wanhoop, is een van vele vragen die dit sterk suggestieve verhaal oproept. Deze weergaloos goed geschreven en volstrekt niet sentimentele roman (uit 2000), met nawoord van Auke Hulst, is knap vertaald door Peter Bergsma. Van de gewaardeerde Amerikaan…Lees verder

Obsessieve professor

Denis Johnson (1949-2017) verdient postume glorie met roman over illusies en teleurstellingen van een eenzame professor.

Ik heb een zwak voor romans en verhalen die zich in het academisch milieu afspelen, en dan vooral 'Onder professoren', om maar direct het bekendste voorbeeld ervan in de Nederlandse letteren te noemen. Vrijwel zonder uitzondering laten ze ons de menselijke kant van geleerdheid zien, niet zelden in sarcastische vorm gehuld. In de Angelsaksische en vooral de Amerikaanse literatuur is het een erkend genre: de campusroman. Nog niet lang geleden maakte een aanvankelijk vergeten titel uit die reeks, 'Stoner' van John Williams, over een weggepeste professor, grote furore; het beroemde 'The Secret History' van Donna Tartt behoort er ook toe, net als het cynische 'Ik ben Charlotte Simmons' van Tom Wolfe. Misschien wel het beroemdste voorbeeld werd trouwens geschreven door een emigrant, Vladimir Nabokov die in 'Pnin' het beeld vestigde van de onhandige, goedmoedige geleerde die op even vermakelijke als ironische wijze dat academische milieu om zich heen observeert.

Ook 'De naam van de…Lees verder