Boek
Nederlands

De lachende monsters

Denis Johnson (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
Titel
De lachende monsters
Auteur
Denis Johnson 1949-2017
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The laughing monsters
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
251 p.
ISBN
9789023487395 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Schimmige avonturen in westelijk Afrika

De nieuwe roman van de Amerikaanse auteur Denis Johnson, De lachende monsters, werd in Amerika vergeleken met werk van Joseph Conrad en Graham Greene. De wijze waarop hij in Afrika op zoek gaat naar de ware aard van de mens, rechtvaardigt dat.

Gek genoeg dacht ik dat Denis Johnson dood was en dat zijn hervonden werken werden uitgegeven met de mededeling dat hij ten onrechte vergeten is. Dat is immers de nieuwe uitgeverstruc: manuscripten uit de oorlog gevonden achter een baksteen, of talenten voor wie niemand ooit oog had. Denis Johnson (°1949) is in elk geval een bevreemdend auteur, die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en daarom geen vast lezerspubliek opbouwt of volvette erkenning krijgt.

Johnson zet je met het begin van de roman flink op het verkeerde been. Het lijkt een post-9/11-spionageroman over de dertiger Roland Nair, een Deen met Amerikaans paspoort van wie niet helemaal duidelijk is voor wie hij werkt (er wordt vrolijk met afkortingen gegoocheld). Evenmin krijg je grip op zijn opdracht. Hij wauwelt honderduit in deze roman, maar stuurt zijn 'baas' steeds een mail met 'niets te melden' (NTM).

In ieder geval volgt hij een andere spion, Michael, die een overloper is en uranium wil verkopen. Nair tre…Lees verder

Waarom gaat de Deens-Amerikaanse spion Roland Nair naar Sierra Leone om zijn Oegandese vriend Michael Adriko in de gaten te houden? In deze, op Graham Greene geënte, vertelling is iedereen een raadsel. Drijfveren blijven lang duister. Nair is een soort weeskind en een Navo-spion, maar hij houdt zijn eigenbelang scherp in de gaten. Vandaar dat hij iemand iets te koop aanbiedt. Hij raakt uit zijn evenwicht door Adriko's geliefde, de Amerikaanse Davida St. Claire. De jungletocht die Nair met Adriko en Davida onderneemt, loopt sensationeel dood: de Amerikanen arresteren en ondervragen hem. Verbaal vuurwerk van beide kanten zorgt ervoor dat Nair weer op pad gaat en uiteindelijk een lucratieve deal sluit én meent weer verder te kunnen. Uitstekend geschreven spionageroman van de veelzijdige en onderschatte Amerikaanse schrijver (1949), waarin het Afrika van voor de ebola-ramp als een corrupt continent wordt verbeeld. Normale druk.