Boek
Nederlands
Een gewone vrouw blijkt een beslissende pion in een bovennatuurlijke strijd tussen goed en kwaad.
Titel
Tijdmeters
Auteur
David Mitchell 1969-
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Bone clocks
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2014
591 p.
ISBN
9789046817483 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Minder bang van de dood

Wie een midlifecrisis weet om te buigen tot een geprezen boek mag zich een gelukkig man noemen. David Mitchell deed het met Tijdmeters, een roman in zes genres met zes vertellers.

Kathy Mathys

David Mitchell (46) denkt op de lange termijn. In de loop van ons interview heeft hij het meer dan eens over zijn vier of vijf volgende boeken. De man heeft haast, er is geen tijd te verliezen. Hij staat nu eenmaal, naar eigen zeggen, in het midden van zijn leven. De Engelse auteur schreef eerder onder meer Wolkenatlas, dat qua vormelijke ambitie vergelijkbaar is met Tijdmeters, en het autobiografische Dertien.

Tijdmeters is het tweede deel van zijn zogenaamde Marinus-trilogie, genoemd naar een personage dat het eeuwige leven heeft en eerder voorkwam in Mitchells roman. De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. 'Het derde deel zal volledig in de toekomst spelen. Ik ben er al mee bezig maar wil eerst een ander boek afwerken dat dit jaar nog verschijnt, een verzameling spookverhalen.'

Heeft een ingewikkeld boek als 'Tijdmeters' een net zo ingewikkelde ontstaansgeschiedenis?

'Het boek vloeit voort uit mijn midlifecrisis. Onze levens zijn begrens…Lees verder

Tegen de klok

Zoals altijd heeft David Mitchell grote ambities. InTijdmeters slaagt hij er half in om die waar te maken. Kathy Mathys

Verhalen ontstaan uit het leven, uit de verbeelding, maar het zijn geen weeskinderen. Elk verhaal heeft voorouders, de victoriaanse roman bij Sarah Waters bijvoorbeeld. David Mitchells verhalen hebben niet enkel een rits ooms en tantes, ze zijn ook innig met elkaar verstrengeld. InTijdmeters komen personages voor die we tegenkwamen inWolkenatlas of inDe niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Mitchells verhalen houden nooit op, uit het een vloeit het andere voort. En precies het idee dat niets ooit stopt en dat de dingen blijven voortduren is het centrale gegeven vanTijdmeters, een roman die qua vorm en ambitie doet denken aan Mitchells voorlopige meesterstukWolkenatlas.

Tijdmeters bestaat uit zes delen, het eerste speelt in 1984, het laatste in 2043. In het eerste weerklinkt de onbezonnen, dolverliefde stem van Holly Sykes, cafédochter, fan van Talking Heads en liefje van een veel oudere klootzak die, dat voel je, haar dra zal dumpen. Mitchell vangt haar manier van praten,…Lees verder

In deze fantasierijke roman volgen we verschillende personages, zoals het pubermeisje Holly (de centrale figuur) dat in 1984 van huis wegloopt, een student die bijverdient als oplichter, een oorlogsverslaggever die getrouwd is met de nu volwassen Holly, en een zelfingenomen schrijver. Elk van hen krijgt echter te maken met inwendige stemmen en vreemde visioenen, en dan blijkt dat zij allen betrokken zijn geraakt bij een groot conflict tussen de ‘Chronometristen’ (die eeuwig kunnen bestaan) en de ‘Carnivoren’, die proberen onschuldige zielen in te palmen en te offeren. Wanneer het verhaal tot 2020 is gevorderd, ontsporen deze sterke psychologische portretten tot een onnavolgbare sciencefiction / fantasy-achtige strijd tussen de twee bovennatuurlijke groepen, totdat de roman eindigt in 2040, in de duistere periode nadat de klimaatcrisis en de energiecrisis de beschaving zo goed als uitgeroeid hebben en de oude Holly haar dagen slijt in een Iers dorpje. Bizar, experimenteel, grappig, zee…Lees verder

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties