Boek
Nederlands

Een man in de dierentuin : roman

David Garnett (auteur), R.A. Garnett (illustrator), Irwan Droog (vertaler)
Als een stel tijdens een romantische wandeling in een Londense dierentuin ruzie krijgt, leidt dat ertoe dat de man zich later in een kooi tussen de mensapen laat zetten.
Onderwerp
Mens en dier, Relaties
Titel
Een man in de dierentuin : roman / David Garnett ; vertaald door Irwan Droog ; met een nawoord van de vertaler ; houtsnedes van R.A. Garnett
Auteur
David Garnett
Illustrator
R.A. Garnett
Vertaler
Irwan Droog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A man in the zoo
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
138 p. : ill.
ISBN
9789059368293 (hardback)

Besprekingen

Originele roman over mens en dier

Vorig jaar verscheen, een kleine eeuw na publicatie in het Engels, de vertaling van Lady into Fox (Vrouw of vos) van David Garnett (1892-1981), ooit lid van de Bloomsbury-groep. De intrigerende roman vertelde het verhaal van een vrouw die in een vos verandert, en de complicaties die dat heeft voor haar huwelijk. De vertaling kreeg, net als het origineel in 1922, uitgesproken positieve reacties.

Ook bij zijn tweede boek, A Man in the Zoo (1924), nu vertaald als Een man in de dierentuin, liet Garnett zich inspireren door de dierenwereld en verwikkelingen in menselijke relaties.

Het jonge stel John en Josephine brengt een bezoek aan de Zoological Society's Gardens. De twee kibbelen over hoe een liefdesrelatie eruit hoort te zien. Terwijl ze de dieren bekijken, stelt John dat ware liefde betekent dat je honderd procent voor je partner kiest en de rest van de wereld op het tweede plan komt: jij en ik tegen de wereld. Josephine meent dat je naast je partner heel goed van anderen kunt houden. Ze vindt dat Johns opvattingen die van 'een wild beest' zijn.

John trekt hieruit de radicale conclusie dat hij zich maar het beste als wild beest kan laten opsluiten in de Zoo, en die verschaft hem daartoe de mogelijkheid. John betrekt een kooi en al snel wordt hij hun populairste attractie. Maar natuurlijk volgen er verwikkelingen.

In dit impliciete betoog over menseli…Lees verder

Tijdens een romantische wandeling in de Londense dierentuin krijgt een stel ruzie over hun toekomst samen. John Cromartie vraagt zijn vriendin Josephine om met hem te trouwen en haar familie te verlaten. Ze is woedend, weigert en roept dat hij in de dierentuin zou moeten worden opgesloten en tentoongesteld. Later schrijft hij de dierentuin met de vraag waarom er nooit een mens is opgenomen bij de mensapen? De directie geeft hem gelijk en hij wordt in een kooi tussen de mensapen gezet. Dat is een groot succes en ondanks tegenslagen krijgt hij er uiteindelijk ook Josephine mee terug. De Engelse schrijver en uitgever (1892-1981), prominent lid van de Bloomsbury Group, publiceerde veel romans en non-fictie. Dit is zijn goed vertaalde tweede novelle, die net als zijn debuut, het bekroonde ‘Vrouw of vos’* bij verschijnen een succes was. Het nog steeds heel originele, goed uitgewerkte en geestige verhaal waarin de liefde wordt onderzocht en de plaats van de mens in de wereld aan de hand van …Lees verder

Over David Garnett

David (Bunny) Garnett (Brighton, 9 maart 1892 - Montcuq, 17 februari 1981) was een Brits schrijver en publicist. Als kind droeg hij een mantel van konijnenbont en daaraan dankte hij de bijnaam Bunny, die zijn familie en vrienden de rest van zijn leven zouden gebruiken,

Garnett was de zoon van de schrijver Edward Garnett en Constance Black, een vertaalster van met name Russische literatuur. Hij weigerde tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst op grond van gewetensbezwaren en bracht de oorlogsjaren door op een boerderij in Suffolk, Sussex, waar hij de kunstschilder Duncan Grant leerde kennen. Grant was een van de leden van de Bloomsburygroep. Literaire erkenning kreeg Garnett met de verschijning van zijn roman Lady into Fox (1922). Hij begon een boekhandel nabij het British Museum en een eigen uitgeverij: de Nonesuch Press. Zijn roman Aspects of Love (1955) werd later door Andrew Lloyd Webber tot een musical verwerkt.

Zijn eerste vrouw …Lees verder op Wikipedia