Boek
Nederlands

De tovenaar : roman over Thomas Mann

Colm Tóibín (auteur), Lette Vos (vertaler)
Het levensverhaal van van de beroemde Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955), vanaf zijn jeugd in Lübeck, zijn huwelijk met de halfjoodse Katia Pringsheim, hun ballingschap naar Zwitserland en de Verenigde Staten en zijn nadagen.
Titel
De tovenaar : roman over Thomas Mann
Auteur
Colm Tóibín
Vertaler
Lette Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The magician
Uitgever
Amsterdam: De Geus, copyright 2021
581 p.
ISBN
9789044545302 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Te veel Mann voor een roman

De Ierse auteur en journalist Colm Tóibín probeerde de grote Duitse schrijver Thomas Mann te vangen in een roman, maar bleef uiteindelijk achter met een magere biografie.

Nadat Thomas Mann (1875-1955) op zijn 26ste het succesrijke Buddenbrooks had geschreven, wou hij vooral van zijn oudere broer Heinrich horen wat die ervan vond. "Ik vind het een voyeuristisch boek," oordeelde deze na lang dralen, "waarin je de vuile was van onze familie uithangt."

En inderdaad, dat achter de ondergang van de Buddenbrooks uit het boek de ondergang van de Manns uit Lübeck stak, wist iedereen. In dergelijke mate zelfs dat tante Elisabeth, het kreng van de familie die in de roman net zo kribbig uit de hoek kwam als in het echt, klaagde dat ze niet meer over straat kon lopen zonder dat er achter haar rug gefluisterd werd. "Ik vind het de taak van de roman om door het raam naar binnen te kijken", verdedigde Thomas zijn aanpak, waarop Heinrich antwoordde dat hij in dat geval een meesterwerk had geschreven.

Het is een discussie die de twee broers voeren in De tovenaar, de roman die Colm Tóibín schreef over het leven van Thomas Mann, die in …Lees verder

Thomas Mann, de roman

Colm Tóibín geeft in De tovenaar zijn visie op de familie, seksualiteit en politieke positie van Thomas Mann. Achter de schijnbaar onverstoorbare 'Tovenaar' ging een verscheurd mens schuil.

'De wereld is u vast en zeker dankbaar dat u uw boeken altijd uw onverdeelde aandacht hebt geschonken, maar wij, uw kinderen, voelen jegens u geen enkele dankbaarheid, en ook niet jegens mama, trouwens, die altijd uw kant koos.'

Aldus Michael Mann, de jongste zoon van schrijver Thomas, in een brief aan zijn vader. Hij heeft net zijn oudere broer Klaus begraven, die zelfmoord heeft gepleegd. Thomas Mann is op dat moment bezig aan een lezingentour die hij niet wil onderbreken om de begrafenis van zijn oudste zoon bij te wonen.

Het is een sleutelscène uit De tovenaar (The Magician), waarin de Ierse schrijver Colm Tóibín via de romanvorm zijn visie geeft op een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw. Mann (1875-1955) is niet de eerste schrijver aan wie Tóibín een vuistdikke roman wijdt. Eerder schreef hij De meester (The Master, 2004), waarin hij zich verdiepte in Henry James (1843-1916). In dat boek focuste Tóibín o…Lees verder

Sleutelroman van de bekende Ierse auteur (1955) over het leven van de beroemde Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955), vanaf zijn jeugd in Lübeck, zijn huwelijk met de rijke en intelligente halfjoodse Katia Pringsheim, hun ballingschap naar Zwitserland en de Verenigde Staten en zijn nadagen. Net als in zijn 'The Master' over Henry James ligt de nadruk op de psychologische verscheurdheid, met name op de bepalende rol van de verborgen homoseksualiteit in zijn werk. Dat laatste zorgt voor een onevenwichtige behandeling ervan (nauwelijks iets over de Jozef-tetralogie). De zorgen rond de familieleden zijn prominent, zorgvuldig bewaakt door Katia. Net als de verwikkelingen rond de nogal linkse en uitgesproken oudere broer Heinrich en kinderen Erika en Klaus, die de vaak twijfelende en gedistantieerde Thomas steeds bestoken om zich politiek uit te spreken. Op de verlevendiging van de personages, de empathische toon en enkele typeringen na (zijn Braziliaanse moeder, Alma Mahler, mecenas Ag…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia