Boek
Nederlands

Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Clarice Lispector (auteur), Gerda Dendooven (illustrator), Arthur Japin (vertaler)
+1
Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen
×
Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Volstrekt uniek verhalen over slimme huisdieren

In Bijna waar vertelt de hond van de schrijfster hoe het zit met de kippen van de buurvrouw en de kwaadaardige vijgenboom. In De vrouw die de vissen doodde haalt Lispector liefdevol alle dieren aan die ze ooit had, tot de aap Lisette toe. Het titelverhaal gaat over een konijn dat op mysterieuze wijze altijd weer ontsnapt.

De r
Titel
Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen
Auteur
Clarice Lispector
Illustrator
Gerda Dendooven
Vertaler
Arthur Japin Benjamin Moser 1976-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
111 p. : ill.
ISBN
9789045123615 (hardback)

Besprekingen

De zielenroerselen van een kip

Joãozinho is een ontsnappingskunstenaar. Veel hersens heeft hij nochtans niet, hij snuffelt zijn ideeën uit de lucht door zijn neus te rimpelen. Dat gaat zo met konijnen. Maar het is een raadsel hoe hij er telkens weer in slaagt uit te breken zonder de tralies van zijn hok te verbuigen.

Joãozinho is de held van een 'detectiveverhaal voor kinderen' van de hand van Clarice Lispector (1920-1977), een van de grootste namen in de Braziliaanse literatuur, nu samen met drie andere verhalen vertaald door het bekende schrijverspaar Arthur Japin en Benjamin ­Moser.

Lispector voert zichzelf op in deze verhalen. In 'De vrouw die de vissen doodde' vraagt ze in de eerste zin al of de kinderen haar op het eind van het verhaal willen vergeven omdat ze de vissen van haar zoon heeft laten doodgaan omdat ze het te druk had met schrijven. Om dan te komen met een pleidooi waarin ze haar immense dierenliefde tentoonspreidt. In 'Zo goed als waar' voert ze haar hond Ul…Lees verder

Over Clarice Lispector

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bisilliat, Maureen

Clarice Lispector (Chechelnyk (Oekraïne), 10 december 1920 – Rio de Janeiro, 9 december 1977) was een Braziliaans schrijfster en journaliste.

Biografie

Ze werd geboren in een Joods gezin in de Oekraïne, maar toen ze twee maanden oud was, werd haar vader verbannen en emigreerden ze naar Brazilië. Ze verloor haar moeder toen ze negen jaar oud was. Ze groeide op in Recife maar verhuisde in 1934 met haar familie naar Rio de Janeiro waar ze haar school afmaakte en afstudeerde in rechten. Ze ging werken als lerares en werkte bij twee tijdschriften. Met haar ouders sprak ze jiddisch, maar ze was de eerste van haar familie die Portugees leerde.

In 1943 trouwde ze met Maury Gurgel Valente, die als diplomaat ging werken. In datzelfde jaar begon ze aan haar eerste boek "Perto do coração selvagem" dat in 1944 werd uitgebracht. Een jaar later ontving ze hiervoor de Graça-Aranha-prijs.

Aangezien haar echtgenoot als diplomaat naar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties