Besprekingen
Boek van de week
Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Glipt schoonheid ons door de vingers zodra we ze willen bezitten? Het is een van de hamvragen in Schoonheid op aarde van Charles Ferdinand Ramuz, ook een parabel over de breuk die een nieuwkomer veroorzaakt in een gesloten gemeenschap.
Wat zegt Charles Ferdinand Ramuz (1878-1947) u? Ik durf er een been op te verwedden dat de naam tot vijf jaar geleden bij slechts een kluitje literatuurliefhebbers een belletje deed rinkelen. Of misschien vermoedde u gewoon met een of andere Spaanse edelman te maken te hebben.
Het is de verdienste van vertaler en Martinus Nijhoffprijs-laureaat Rokus Hofstede om Ramuz in het Nederlandse taalgebied te (her)introduceren. Met De grote angst in de bergen (2019), 'een ecologische roman avant la lettre' uit 1926, begon de naam van de Franstalige Zwitser rond te zingen. Een herontdekking van formaat, zoals er tegenwoordig vaker plaatsvinden door fanatiek in de literatuurgeschiedenis spittende uitgevers.
Toch is Ramuz wel degelijk aan te treffen in de beroemde Franse Pléiade-reeks en prijkt zijn beeltenis op een Zwitsers briefje van twintig francs - geen kleine eer. Te vaak is hij weggezet in het hokje van de 'heimatliteratuur', vanwege die immer aanwezige Zwitserse ber…Lees verder
Recensie: Schoonheid op aarde -Alles maakte zich mooier en mooier
Een vreemde vrouw zoekt haar plaats in een kleine dorpsgemeenschap. Charles Ferdinand Ramuz werkt dit simpele gegeven uit tot een schitterende, filmische roman.
In 1927, niet meer dan een jaar na de overweldigende roman De grote angst in de bergen, publiceert Charles Ferdinand Ramuz (1878-1947) Schoonheid op aarde. Een parabel over schoonheid die wat kabbelend begint. Het lijkt wel of je een streekroman leest, met de morsige waard Milliquet in zijn drinklokaal, zijn altijd klagende en ruziënde vrouw en hun luie meid. Er is ook nog de vaste gast Rouge, een visser met een blauwe trui en een grote witte snor waar de rook van zijn pijp doorheen komt.
Ze wonen in een dorpje aan het meer, omgeven door hoge bergen waarop sneeuw ligt. Maar Milliquet heeft een brief ontvangen uit Cuba. Zijn nichtje Juliette, van wier bestaan hij niet eens afwist, komt na het overlijden van haar ouders bij hem wonen. Wanneer ze aankomt met de trein is het lente, het miezert. Ze sluit zich op in haar kamer.
Als het meisje na een week tevoorschijn komt, begrijpen we het. We begrijpen die kabbelende eerste hoofdstukken. Het was een functionele kabbel…Lees verder
CHARLES FERDINAND RAMUZ Schoonheid op aarde
Na ‘De grote angst in de bergen’ is met ‘Schoonheid op aarde’ een tweede mijlpaal vertaald uit het machtige maar bij ons relatief onbekende oeuvre van de Zwitser Charles Ferdinand Ramuz (1878-1947). In de lente van 1927 belandt Juliette, een 19-jarig Cubaans weesmeisje, bij haar oom Milliquet, een cafébaas in een dorpje aan het Meer van Genève. De jonge schone zet het hele dorp in rep en roer. De mannen zitten achter haar rokken, de vrouwen wantrouwen haar. Na een fikse ruzie trekt Juliette de
wijde wereld in, samen met een gebochelde Italiaanse muzikant, net als zij een buitenstaander. Juliette, die staat voor de Schoonheid, is meer een idee dan een personage. Ramuz suggereert dat die verloren gaat zodra mensen haar willen bezitten. Alleen wie haar belangeloos dient, ervaart ware schoonheid op aarde. Maar de roman is meer dan een parabel. De intrige draait evenzeer rond angst voor het vreemde en perverse machtsrelaties in bekrompen geme…Lees verder