Boek
Nederlands
Een groep transvrouwen in de prostitutie probeert onder de hoede van een charismatische travesti tante het hoofd boven water te houden in het Argentinië van de jaren negentig. Gebaseerd op het leven van de auteur.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Valse krengen
Auteur
Camila Sosa Villada 1982-
Vertaler
Irene van de Mheen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Las malas
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
221 p.
ISBN
9789403128665 (paperback)

Besprekingen

Hoe Cristian in Camila veranderde.

Cristians vader vindt het maar niks dat zijn zoon zich graag uitdost als een vrouw. Als hij daar niet mee ophoudt, wordt hij straks uitgekotst door de samenleving, kan hij alleen nog maar zijn geld verdienen met pikken zuigen en zal hij eindigen in een greppel langs de kant van de weg. Maar Cristian kan niet anders en verandert in Camila.

Haar vader krijgt wel en niet gelijk. Inderdaad: Camila gaat haar centen verdienen in en rond het Sarmiento-park in de Argentijnse stad Córdoba. Maar ze doet het niet alleen voor de centen. In het wereldje van travestie-prostituees kan ze zijn wie ze werkelijk is: een man die zich vrouw voelt. Daarbuiten wordt ze aangestaard, uitgescholden, vernederd, beroofd en mishandeld.

In haar autobiografische roman Valse krengen beschrijft Camila Sosa Villada deze gruwelijkheden en ook de vele sterfgevallen (aids, uitputting, zelfmoord) alsof ze dagelijkse kost zijn. En dat zijn ze ook. Maar binnen 'onze roedel' (de schrijver gebrui…Lees verder

Een autobiografische roman over het rauwe, maar ook magische leven van een groep Argentijnse transvrouwen in de jaren negentig. Camila is een jonge transseksuele prostituee die deel uitmaakt van een grotere groep transvrouwen die onder de hoede staat van de charismatische travesti tante Encarna. Het huis van Encarna, een knalroze toevluchtsoord, biedt de vrouwen een ontsnapping aan het geweld van hun klanten en de politie. Camila Sosa Villada vertelt de verhalen van deze vrouwen en beschrijft hoe zij zelf wist te ontsnappen aan een jeugd van uitstoting, geweld en armoede. Het is een donker sprookje waarin de rauwe realiteit hand in hand gaat met een intiem en genuanceerd portret van de persoonlijke ontwikkeling van transseksuelen. Beeldend en indringend geschreven. Voor de meer literaire lezer. Camila Sosa Villada (1982) is een Argentijnse schrijver, actrice en zangeres. Daarvoor verdiende ze haar geld als sekswerker, straatverkoper en schoonmaker. 'Valse krengen' is haar debuutroman.