Boek
Nederlands

De kleindochter : roman

Bernhard Schlink (auteur), Marcel Misset (vertaler)
Een Berlijnse boekhandelaar ontdekt na de dood van zijn Oost-Duitse vrouw dat zij haar dochtertje achterliet in de DDR toen ze naar het Westen vluchtte. De man besluit de nu volwassen vrouw op te zoeken in Oost-Duitsland, waar zij in een kleine dorpsgemeenschap woont met haar dochter.
Titel
De kleindochter : roman
Auteur
Bernhard Schlink
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Enkelin
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022 | Andere uitgaven
335 p.
ISBN
9789464520385 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Missiewerk in de familie

Een Berlijnse boekhandelaar leert van het bestaan van een extreem-rechtse kleindochter en zoekt toenadering. De roman van Bernhard Schlink blijft boeiend doordat hij ruimte laat voor het getob en getwijfel van de hoofdpersoon.

Ze is trots op haar runenspeldjes, kent een heel repertoire aan nationaal-socialistische liederen en is ervan overtuigd dat 'de moslims' Duitsland zullen overnemen. Halverwege de nieuwe roman van Bernhard Schlink (1944) ontdekt de keurige Berlijnse boekhandelaar Kaspar dat zijn pas gestorven vrouw een kleindochter had: Sigrun, een pienter meisje van een jaar of 14 dat is opgegroeid in een extreem-rechtse ecogemeenschap. Hij besluit toenadering te zoeken, een opa voor haar te zijn en hopelijk haar wereld te vergroten. Maar hoe?

Hoe ga je in gesprek met iemand die in een andere wereld lijkt te leven, die feiten ontkent en zich wentelt in het eigen gelijk? In hoeverre moet je begrip tonen voor de ideeën van de ander, om te voorkomen dat je die van je vervreemdt? Is de groeiende sociale kloof nog te overbruggen? Het zijn prangende vragen in Duitsland (waar de politie vorige maand nog 25 rechts-extremisten met coupplannen arresteerde), en niet alleen daar.

Schlinks be…Lees verder

Een psychologische roman van Bernhard Schlink over complexe familierelaties en de politieke en sociale verschillen tussen Oost- en West-Duitsland. Als Kaspar Brigit ten huwelijk vraagt, stemt ze toe onder één voorwaarde: hij helpt haar te vluchten uit de DDR. De vlucht slaagt, maar na het overlijden van zijn vrouw vele jaren later leest Kaspar in haar dagboeken dat zij bij haar vlucht haar dochtertje Svenja achterliet in Oost-Duitsland. Kaspar besluit Svenja op te zoeken in een dorpsgemeenschap in een uithoek van Oost-Duitsland. Het verschil tussen de rechts-radicale familie van Svenja en de liberale Kaspar is groot, maar hij gaat ver in zijn pogingen begrip op te brengen voor de familie, en om een betrokken grootvader te zijn voor Svenja’s dochter Sigrun. Misschien te ver. ‘De kleindochter’ is in een zachte, prettig leesbare stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Bernhard Schlink (Bielefeld, 1944) is emeritus hoogleraar rechten aan de Humboldt Universitei…Lees verder

Over Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ps45md

Bernhard Schlink (Großdornberg bij Bielefeld, 6 juli 1944), is een Duits schrijver en jurist.

Biografie

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde daar rechten. In 1975 promoveerde hij. Vervolgens was hij verbonden aan diverse universiteiten. Van 1992 tot aan zijn emeritaat in 2009 was hij hoogleraar in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Werk

Schlinks carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf". In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), dat handelt over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. Het boek (en de film) werd een bestseller en al snel in tientallen talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia