Boek
Nederlands

Roger Raveel : het verschrikkelijke mooie leven : schilderijen 1934-1967

Bernard Dewulf (auteur), Octave Scheire (auteur), Hans Sizoo (auteur)

Roger Raveel : het verschrikkelijke mooie leven : schilderijen 1934-1967

Titel
Roger Raveel : het verschrikkelijke mooie leven : schilderijen 1934-1967
Auteur
Bernard Dewulf 1960-2021 Octave Scheire Hans Sizoo
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Ludion, 2003
221 p. : ill.
ISBN
90-5544-478-2

Besprekingen

Studie over de schilderijen van de Belgische beeldend kunstenaar Roger Raveel. In de inleiding van Hans Sizoo wordt uitgegaan van de waarde van het omringende dagelijkse leven in Raveels dorp Machelen en zijn voorkeuren voor van Gogh, Leger, Mondriaan en Giotto bij het zoeken naar een eigen beleving van de zichtbare werkelijkheid en de wisselwerking tussen de elementen. In een gedetailleerde bespreking van de schilderijen worden de ontwikkeling van Raveels stijlkenmerken en zijn groei naar 'een Nieuwe Visie' gevolgd. In de eveneens ruim geïllustreerde bijdrage van Dewulf, diens reactie op enkele van de belangrijkste werken van Raveel. Octave Scheire heeft een catalogus samengesteld van alle 416 schilderijen uit de periode 1934-1967 met kleine afbeeldingen in kleur en beknopte gegevens. Tot slot samenvattingen van de teksten in Frans en Engels en biografie en bibliografie. Voor geïnteresseerden in de hedendaagse schilderkunst.

Over Bernard Dewulf

Bernard Dewulf (Brussel, 30 januari 1960 – Antwerpen, 23 december 2021) was een Vlaams dichter, essayist, toneelauteur en columnist.

Biografie

Bernard Dewulf volgde een studie Germaanse filologie. Reeds voor het verschijnen van Waar de egel gaat waren er gedichten van Dewulf gepubliceerd, onder meer in verschillende literaire tijdschriften. Publieke bekendheid verwierf hij voor het eerst in 1987, toen de collectieve dichtbundel Twist met ons verscheen, met daarin gedichten van Dewulf zelf, Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Erik Spinoy. In 2006 werd de dichtbundel Blauwziek gepubliceerd.

In 2001 verscheen de essaybundel Bijlichtingen: kijken naar schilders. In dit boek zijn een aantal beschouwingen over beeldende kunstenaars gebundeld. De auteur wilde op toegankelijke wijze de betovering bij het kijken naar schilderijen bijlichten. Hij poogde telkens weer de verleiding onder woorden…Lees verder op Wikipedia