Boek
Nederlands
Titel
De geheime brief
Auteur
Barbara Taylor Bradford
Vertaler
Els van Son
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Letter from a stranger
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012
414 p.
ISBN
9789021807102 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Barbara Taylor Bradford is geen onbekende. De geheime brief is haar 27ste boek en het verhaal is simpel. Justine, een zelfbewuste en onafhankelijke vrouw, past op het familiehuis in Connecticut. Op een dag vindt ze tussen de post een brief gericht aan haar moeder. De inhoud zet haar wereld op stelten. Haar grootmoeder Gabri, die ze dood waande, blijkt nog te leven. Op basis van schaarse aanwijzingen start ze haar zoektocht in Istanbul en toevallig ontmoet ze daar haar ‘omi’, die haar na lang aandringen de geheime familiegeschiedenis ontluistert. Tussendoor vindt Justine ook nog de liefde van haar leven.
De flap van dit boek belooft veel. Een jonge, schone deerne hurkt op de grond. Ze houdt haar hoofd schroom halvelings naar achter gekeerd. Haar paarse jurk vormt een beschermende cirkel rondom haar. De achterflap voorspelt een spannende intrige. Jammer genoeg dekt de verpakking de lading niet. Het boek leest erg stroef. Het bulkt van de herhalingen. Om de haverklap verneem…Lees verder
Als documentairemaakster Justine Nolan (32) in New York de post verzorgt van haar moeder die op zakenreis is, ziet ze een brief waaruit blijkt dat haar dood gewaande oma nog leeft. Haar moeder heeft haar en haar tweelingbroer jaren geleden verteld dat oma bij een vliegramp was omgekomen. Geschokt licht ze haar broer in en besluit naar Istanboel te gaan, waar hun geliefde oma mogelijk woont; ze combineert dat met het maken van een documentaire over de stad. Ze heeft weinig succes met zoeken, tot ze in een tuin een vrouw ziet die veel op haar oma lijkt. De ex-journaliste uit Leeds schreef sinds 1979 in de VS veel romantisch-historische romans die vaak in Yorkshire spelen, bestsellers zijn en soms verfilmd werden voor de televisie. Deze boeiende, goed vertaalde 26e is vlotgeschreven en heeft een uitstekende plot, waarin zowel oorlogservaringen als enige romantiek goed zijn verwerkt. Normale druk.