Boek
Nederlands
De hulp van kapitein Alatriste wordt ingeroepen na de verdachte verdwijning van een jongedame van aanzien in een Madrileens klooster, waar geestelijken misbruik zouden maken van onwetende intredende vrouwen.
Titel
Zuiver bloed
Auteur
Arturo Pérez-Reverte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Limpieza de sangre
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2009
224 p.
ISBN
9789061126607

Besprekingen

Een veteraan uit de Tachtigjarige Oorlog is rond 1623 gewond uit Vlaanderen naar Madrid teruggekeerd. Naar zijn pensioen kan hij fluiten. Uit geldnood neemt hij de opdracht aan om een non uit het klooster te ontvoeren. Zo raakt hij verwikkeld in een complot om de rechterhand van de Spaanse koning, de adellijke Olivares, een hak te zetten en tegelijkertijd een oude rekening met hemzelf te vereffenen. De auteur (Cartagena, 1951) werkte jarenlang als oorlogsverslaggever voordat hij zich vestigde als schrijver. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het literaire panorama met (historische )romans als 'La tabla de Flandes' en 'El dos de mayo'. De Alatristereeks, die zijn naam aan de hoofdpersoon dankt, speelt allemaal in een stad die lijdt onder de geloofsvervolging door de inquisite. Deze historische thriller schetst een onthutsend beeld van Spanje ten tijde van Koning Philips IV maar is ook een ouderwets spannend boek. De reeks boeken is onlangs verfilmd. De vertaling van Schalekam…Lees verder

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sin…Lees verder op Wikipedia