Rond 1625 krijgt kapitein Alatriste, een Spaanse soldaat en zwaardvechter, opdracht twee Engelsen te doden, van wie de een de prins van Wales blijkt te zijn die de hand van een prinses komt vragen.
Titel
Kapitein Alatriste
Auteur
Arturo Pérez-Reverte
Vertaler
Jean Schalekamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El capitán Alatriste
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2009
214 p.
ISBN
9789061123194 (paperback)

Besprekingen

De veteraan Alatriste keert aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog rond 1623 gewond uit Vlaanderen naar Madrid terug. Naar zijn oorlogspensioen kan hij fluiten. Uit geldnood neemt hij de opdracht aan twee Engelsen te vermoorden. Zo raakt hij verwikkeld in een complot om een huwelijk tussen de Engelse kroonprins en de Infanta tegen te gaan. De auteur (Cartagena, 1951) werkte jarenlang als oorlogsverslaggever voordat hij zich vestigde als schrijver. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het literair panorama met boeken als 'La tabla de Flandes' (1990). In zijn latere romans zoals 'El pintor de batallas'* lijkt de auteur via zijn personages terug te keren naar het front. Deze historische thriller schetst een onthutsend beeld van Spanje ten tijde van Koning Philips IV, maar is ook een ouderwets spannend boek. Het verhaal wordt verteld door Alatristes trawant Iñigo de Balboa (ik-figuur). Het maakt deel uit van de onlangs verfilmde Alatriste-reeks en wordt vervolgd door 'De zon van…Lees verder

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sin…Lees verder op Wikipedia