Boek
Nederlands

Het paneel van Vlaanderen

Arturo Pérez-Reverte (auteur), Jean Schalekamp (vertaler)
Het Schaakspel, een paneel van de vijftiende-eeuwse Vlaamse meester Pieter van Huys, is niet zomaar een schilderij. Een door de moderne technieken onthulde, verborgen inscriptie wijst op een nooit opgelost raadsel en het in het kunstwerk afgebeelde schaakprobleem moet de sleutel tot het geheim bevatten. Terwijl de hoofdpersonen, onder wie een jonge vrouwelijke restaurateur, een coke snuivende gale
Onderwerp
Schaken, Schilderkunst
Titel
Het paneel van Vlaanderen
Auteur
Arturo Pérez-Reverte
Vertaler
Jean Schalekamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La tabla de Flandes
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2010
381 p.
ISBN
9789061127284 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Drie mannen stuiten op een door een 15e-eeuwse Vlaamse meester ontworpen mystiek raadsel en doen een schokkende ontdekking. Pérez-Reverte (Cartagena, 1951) is behalve romancier ook oorlogscorrespondent. Voor de Spaanse televisie versloeg hij o.a. de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. 'Het paneel van Vlaanderen' is een intrigerende, spannende en veelzijdige roman met verschillende niveaus die ons niet alleen iets leert over het schaakspel (het schilderij beeldt een schaakpartij uit), maar bijv. ook over de wereld van galeries, restaurateurs en veilinghuizen. Deze roman leest als een trein en kan een brede lezerskring boeien. Het boek doet qua opzet denken aan Lujáns 'Los espejos paralelos', waarin ook een schilderij de hoofdrol speelt. Werk van de schrijver (vooral zijn roman 'De club van Dumas') is wel vergeleken met Zafon. In 1994 verfilmd als Uncovered door Jim McBride met Kate Beckinsale. Paperback; normale druk.

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sin…Lees verder op Wikipedia