Kapitein Alatriste krijgt na zijn terugkeer van de Slag om Breda in 1525 een nieuwe missie die te maken heeft met het goud dat uit de kolonie͏̈n in West-Indie͏̈ naar Spanje komt.
Titel
Het goud van de koning
Auteur
Arturo Pérez-Reverte
Vertaler
Jean Schalekamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El oro del rey
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2009
240 p.
ISBN
9789061126003 (paperback)

Besprekingen

Derde deel in de Nederlandse reeks over de 17e eeuwse kapitein Alatriste; het sluit aan op 'De zon van Breda'* (deel 2); deel 1 is 'Kapitein Alatriste'**. De nummering van de Nederlandse editie loopt niet synchroon met de tot nu toe zesdelige Spaanse serie; daar is 'Limpieza de sangre'*** als deel 2 verschenen en 'El sol de Breda'**** als deel 3. In deze historische roman gaat het over de goudtransporten naar Spanje, waarmee een groot deel van Spanje's oorlogen in de 17e eeuw (Tachtigjarige Oorlog) werd gefinancieerd. De grote ontdekkingsreizigers hadden Noord- en Zuid-Amerika ontdekt en daarmee ook de plekken waar het nodige goud en zilver te halen was. Kapitein Alatriste en zijn trawanten, onder wie Iñigo de Balboa die het verhaal vertelt (ik-figuur), beleven weer van alles; hun gedrag verdient niet altijd even veel respect. Deze reeks boeken is in 2006 verfilmd met Viggo Mortensen in de hoofdrol. Verzorgde uitgave. Wie kennis wil nemen van hoe een en ander in vroegere tijden zich o…Lees verder

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sin…Lees verder op Wikipedia