Kapitein Alatriste wordt verliefd op een bekende Spaanse actrice met wie ook koning Filips IV amoureuze betrekkingen heeft.
Titel
Het gele wambuis
Auteur
Arturo Pérez-Reverte
Vertaler
Tanja Timmerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El caballero del jubón amarillo
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2009
301 p.
ISBN
9789061125099 (paperback)

Besprekingen

Deze historische roman speelt in de eerste helft van de 17e eeuw. De glorietijd van Spanje is voorbij; Filips IV uit Habsburg zit op de troon en verkwanselt wat er nog over was van de Spaanse hegemonie. Tegen deze achtergrond voltrekt zich dit (vijfde) boek in Alatriste reeks met wederom als hoofdpersonen Capitán Alatriste zelf en diens trouwe assistent Iñigo Balboa (ik-figuur), die samen al heel wat avonturen achter de rug hebben. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld van Madrid in de 17e eeuw met een bloeiend cultureel leven voor de elite, maar ook veel geweld en armoede. Alle grote schrijvers uit die tijd (Lope de Vega, Quevedo, Góngora) komen langs en het boek is doorspekt met citaten van beroemde gedichten. De Alatriste boeken zijn zeer populair in Spanje en in vele talen vertaald en zelfs verfilmd (in 2007). Paperback, normale druk.

Over Arturo Pérez-Reverte

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 25 november 1951) is een Spaans schrijver van (literaire-, vaak historische) avonturen- en misdaadromans.

Leven en werk

Pérez-Reverte was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad "Pueblo" en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage "El Semanal", die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Inmiddels is hij een van de meest vertaalde Spaanse schrijvers wereldwijd.

Het bekendste werk van Pérez-Reverte is De club Dumas (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een avontuurlijke en sin…Lees verder op Wikipedia