Boek
Nederlands

De rib van Adam

Antonio Manzini (auteur), Rianne Aarts (vertaler)
Commisaris Rocco Schiavone onderzoekt de dood van een vrouw die zelfmoord gepleegd lijkt te hebben.
Titel
De rib van Adam
Auteur
Antonio Manzini
Vertaler
Rianne Aarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La costola di Adamo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2015
279 p.
ISBN
9789076270838 (paperback)

Besprekingen

Speurder om te koesteren

MISDAAD. Antonio Manzini las vast de 'gialli': goedkope, in Italië alomtegenwoordige detectives. Zijn brute, mopperende speurneus Rocco Schiavone heeft een vleugje Miss Marple, een zweempje Maigret.

In 1929 begon een van Italiës grootste uitgeverijen, Mondadori, met de reeks I Gialli Mondadori, goedkoop uitgebrachte detectives, in de meeste gevallen vertaald uit het Engels. De gialli lagen niet alleen in de boekhandel maar waren ook verkrijgbaar bij bijna alle kiosken. Zo konden hele generaties Italianen kennismaken met schrijvers als Agatha Christie, Ellery Queen en Raymond Chandler.

Acteur en auteur Antonio Manzini (°1964) lijkt met die gialli te zijn opgegroeid. In het tweede deel van zijn serie rond de roekeloze commissaris - vicequestore - Rocco Schiavone liggen de invloeden voor het oprapen: Schiavone heeft de humor van Chandlers Philip Marlowe, de culinaire appetijt van Camilleri's Montalbano, het timmermansoog van Christies Miss Marple en de goede inborst van Simenons Maigret. Ondanks al die sporen uit de detectivegeschiedenis is Manzini's speurder toch ook uniek.

In De rib van Adam gaat Schiavone - van Rome overgeplaatst naar het grauwe Aosta - op zoek n…Lees verder

Tweede* zelfstandig te lezen speurdersverhaal met de eigenzinnige, humeurige commissaris (vicequestore) Rocco Schiavone in de hoofdrol. In het koude Aosta in de Italiaanse Alpen, waar de Romeinse Rocco met grote tegenzin zijn werk doet, leidt hij een onderzoek naar de dood van een 35-jarige huisvrouw die zichzelf in huis heeft opgehangen aan de haak van een kroonluchter. Zelfmoord, maar na enig onderzoek lijkt het toch akelig veel op moord. De agenten met wie Rocco samenwerkt zijn niet bepaald competent. En hijzelf gaat als politieman nogal eens op grove wijze zijn boekje te buiten. Bij de afronding van de zaak speelt hij zelfs eigen rechter. Dit geeft wel een aparte kijk op het Italiaanse politieapparaat. Met vaart geschreven verhaal met veel komische dialoog. De karakters komen prima uit de verf, vooral dat van de complexe eigengereide brutale Rocco Schiavone die ook zachte kanten blijkt te bezitten. Niet echt spannend, maar door de boeiende hoofdpersoon een lekker weglezend verhaal…Lees verder