Boek
Nederlands

Als het leven een last is

Anselm Grün (auteur)
+1
Als het leven een last is
×
Als het leven een last is Als het leven een last is

Als het leven een last is

Titel
Als het leven een last is
Auteur
Anselm Grün
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wege durch die Depression
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
210 p.
Aantekening
Omslagondertitel: Spirituele omgang met depressie
ISBN
9789059951419

Besprekingen

De bekende monnik-benedictijn en veelschrijver Anselm Grün, die een groot publiek inspireert met zijn cursussen en vormingswerk, is ook de persoonlijke begeleider van vele depressieve mensen. Zijn interesse voor geloof en hedendaagse spiritualiteit bracht hem ertoe een boek te schrijven over de spirituele omgang met depressies. In Als het leven een last is wil hij niet zomaar herhalen wat er reeds geweten en geschreven is. Voor dit boek ging hij in de bijbel en de religieuze traditie zoeken naar wegen om deze ziekte op een ander niveau te benaderen, namelijk het niveau van de spiritualiteit.

Grün is ervan overtuigd dat een depressie een spirituele uitdaging is en dat de weg van de christelijke spiritualiteit kan helpen om met depressies om te gaan. Hij sluit sterk aan bij de evangelisch-bijbelse verhalen, de ervaringen van de woestijnvaders en de contemplatieve praktijken. De manier waarop Jezus omgaat met zieke mensen kan ons mogelijkheden laten zien om goed te reagere…Lees verder
De Duitse benedictijn Grün wordt veel gelezen; in dit boek gaat het over depressie. Depressie is volgens hem een soort verlamming, een afweermechanisme. Iemand die depressief is, moet zijn depressie aanvaarden, om zo te komen tot een diepere aanvaarding van zichzelf en van God. Hoe doe je dat? Hij gebruikt daarvoor verhalen uit de Bijbel en gaat daar op een aparte manier mee om; hij beschrijft de zieken die bij Jezus gebracht worden als mensen die lijden aan een depressieve aandoening. De theoloog en therapeut Drewermann heeft dat al eerder met meer diepgang gedaan (zijn naam ontbreekt in de literatuuropgave!). Grün gebruikt veel woorden en citaten uit de psychologie en medische wetenschap. Hij maakt zijn interpretaties van teksten ondergeschikt aan het onderwerp van dit boek. Voor velen is een depressie echter levenslang en het enige wat de omgeving kan doen, is het met hen in de depressie uithouden. Psychotherapeuten en pastores weten uit hun praktijk dat de weg naar herstel een zwa…Lees verder

Over Anselm Grün

Anselm Grün, OSB (Junkershausen, 14 januari 1945) is een Duitse Benedictijnerpater, schrijver van spirituele boeken, referent in spirituele thema’s, geestelijk verzorger en cursusleider voor meditatie- en contemplatieve trainingen.

Anselm Grün sloot in 1964 zijn studie aan een gymnasium te Würzburg af en trad datzelfde jaar tot het noviciaat toe van de nabijgelegen benedictijnerabdij van Münsterschwarzach.

Van 1965 tot 1971 studeerde hij filosofie en theologie in Sankt-Ottiliën (Beieren) en in Rome. Hij promoveerde in 1974 in de theologie. Tussen 1974 en 1976 concentreerde Grün zich op bedrijfswetenschappen in Neurenberg en in 1976 verscheen tevens zijn eerste boek, "Reinheit des Herzens". Het was het eerste in een rij van meer dan 200 boeken. Sinds 1977 werk Anselm Grün als cellarius van de abdij en is tevens verantwoordelijk voor de 20 bedrijven van de abdij en de missiewerken (missieprocuur).

Anselm Grün en zijn medebroeders hebben sinds de jaren 70 n…Lees verder op Wikipedia