Boek
Nederlands

In haar lichaam besloten

Ann-Marie MacDonald (auteur), Inger Limburg (vertaler), Lucie van Rooijen (vertaler)

Besprekingen

Huismoeder op de rand van een zenuwinzinking

ROMAN. Thuis zijn om voor de kinderen te zorgen: een luxe of een hel? Ann-Marie MacDonald put uit eigen ervaring en schrijft over de donkere kantjes van een huismoeder die alles heeft om gelukkig te zijn.

Beeld je een winterse schoolvakantie in. Al twee weken ben je met drie zonen van jonger dan zes aan huis gekluisterd. Ondanks de eeuwige regen ben je de dag moedig begonnen: je hebt Uno gespeeld, voorgelezen, een dvd opgelegd, en ondertussen twee wasmachines gedraaid, gedweild en om het halfuur een eind gemaakt aan pesterijen.

Het voelt alsof je een etmaal op bent, maar de klok wijst drie uur aan. Een nieuwe ruzie barst los. Omdat je niet wilt roepen, loop je naar buiten. Een huilconcert overstemt het geroffel van de regen. Terug in de hal word je overstelpt door liefdesbetuigingen. De dag zal nu kalm verlopen, spreek je jezelf in.

De illusie duurt drie minuten. Een treiterig stemmetje, gehuil... het herbegint. Je tast rond je, vindt een regenlaars, en slingert die weg. Tot je ontzetting raakt de zool een kindergezicht. Een paarse plek tekent zich af onder het oog.

Dichter bij een gezinsdrama ben ik niet gekomen, en nu zijn mijn zonen acht, tien en twaalf en ee…Lees verder

'Ik heb alles gegeven'

Ann-Marie MacDonald, schrijfster van epische romans, werd moeder en gooide het roer om.In haar lichaam besloten is een claustrofobische roman. 'Ik heb mijn vlees en bloed aan het boek geschonken.'

Kathy Mathys

Met haar koortsige debuutroman Laten wij aanbidden werd de Canadese schrijfster en actrice Ann-Marie MacDonald in 1999 wereldberoemd. In 2003 verscheen De kraaien zullen het zeggen en dan was het wachten tot 2014 op een nieuwe roman Adult onset, pas vertaald als In haar lichaam besloten. MacDonald, die haar verleden als actrice niet onder stoelen of banken steekt en af en toe theatraal uit de hoek komt, had zo haar redenen voor die radiostilte: 'Ik was vierenveertig toen mijn vriendin ons eerste kind kreeg. Kort daarna kregen we een tweede. Ik zou niet schrijven tot de jongste op school zat, dat was een bewuste keuze'.

MacDonald maakte tijd vrij, maar had geen idee van de hoeveelheid huishoudelijk werk die op haar zou afkomen. Toen de jongste vijf was, pikte ze de draad van het schrijven weer op. 'De sfeer in mijn werkkamer vroeger vergelijk ik weleens met een ongerept sneeuwlandschap. Het is een landschap dat, sinds ik moeder ben, verstoord is door kindere…Lees verder

De Canadese lesbische auteur van tienerboeken Mary Rose heeft na de publicatie van twee succesvolle boeken een time-out genomen voor ze begint aan het slot van de trilogie. Als ze in Toronto een week alleen voor de kinderen Matthew (5) en Maggie (2) zorgt omdat haar partner Hilary een theatervoorstelling regisseert in Calgary, komen de muren op haar af en lopen de frustraties op. Er komt veel onverwerkt oud zeer uit haar familieverleden naar boven, vooral hoe haar moeder, van Libanese afkomst, enkele miskramen en de dood van twee baby’s verwerkte, omging met haar drie overlevende kinderen en vernietigend reageerde toen Mary Rose uit de kast kwam. Mary Rose haar verwerking leidt naar een onvermoede conclusie. De Canadese actrice, toneelschrijfster en journaliste (1958) publiceerde eerder twee romans. In deze goed vertaalde derde verwerkt ze veel eigen ervaringen en geschiedenis tot een prachtig, herkenbaar verhaal over een gevoelige moeder die werk, relatie en gezin tot een soepel gehe…Lees verder