Een meisje groeit in de 19e eeuw op op een Schots landgoed. Haar vader probeert haar voor de wereld verborgen te houden, maar haar nieuwsgierigheid wint en ze begint aan een reis die haar naar de krochten van haar familiegeschiedenis zal leiden.
Titel
Fayne
Auteur
Ann-Marie MacDonald
Vertaler
Inger Limburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fayne
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2023
768 p.
ISBN
9789038812632 (paperback)

Besprekingen

Victoriaans kasteel met discobal

 

Ann-Marie MacDonald schreef met Fayne het gedroomde zomerboek voor liefhebbers van de victoriaanse roman.

Verwonderlijk is het niet dat de victoriaanse roman - met name die van de gezusters Brontë en Charles Dickens - geliefd blijft. Met zijn sfeervolle setting (verlaten kastelen, heidegronden, bruisend Londen), zijn personages vol conflict en zijn morele dilemma's kan de negentiende-eeuwse roman ook moderne lezers op sleeptouw nemen.

Momenteel is er een revival van dit soort boeken. Michel Faber ging eigenzinnig aan de slag met de victoriaanse roman in Lelieblank, scharlakenrood (2002), net als Anjet Daanje in haar bekroonde Het lied van ooievaar en dromedaris . En nu is er dus de vierde roman van Ann-Marie MacDonald, Fayne , een ruim 700 bladzijden tellend boek dat minder baanbrekend is dan het werk van Daanje en Faber, maar toch ook het genre aftast. Aan het slot breekt de roman zelfs door tijdgrenzen heen om uit te komen in de twintigste eeuw. In de kapel van landgoed Fayne hangt dan een discobal te blinken.

De jonge Charlotte Bell woon…Lees verder

Een omvangrijke historische roman (768 p.) over Charlotte Bell, die eind negentiende eeuw op het afgelegen Schotse landgoed Fayne woont, waar haar vader haar verborgen houdt vanwege een mysterieuze aandoening. Van de oude knecht Byrn heeft ze alle geheimen van het moerasland geleerd. Ze is nieuwsgierig en verliest zich graag in de ruige natuur die ze inmiddels zo goed kent. Wanneer haar vader een leraar voor haar in dienst neemt, begint Charlotte een reis die haar naar de diepten van haar familiegeschiedenis en haar eigen identiteit zal leiden. In beeldende, ietwat ouderwetse stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Ann-Marie MacDonald (Baden-Solingen, 1958) is een internationaal bekende Canadese auteur, toneelschrijver, acteur en radiopresentator. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.