Boek
Nederlands

Bravo two zero

Andy McNab (auteur)
+1
Bravo two zero
×
Bravo two zero Bravo two zero

Bravo two zero

In de reeks:
Belevenissen van een Britse commando, die tijdens de Golfoorlog van 1991 achter de vijandelijke Iraakse linies werd ingezet voor sabotage-acties en in krijgsgevangenschap raakte.
Onderwerp
Golfoorlog (1991)
Titel
Bravo two zero
Auteur
Andy McNab
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bravo two zero : the true story of an SAS patrol behind the lines in Iraq
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2010
310 p. : ill.
ISBN
9789046113769 (paperback)

Besprekingen

Een van de voornaamste taken voor het Britse 'Special Air Service' regiment ten tijde van de Golfoorlog in 1991, was het opsporen van de Iraakse mobiele SCUD grond-grond raketinstallaties en deze vernietigen. Patrouilles van acht tot tien man infiltreerden diep achter de vijandelijke linies om deze riskante en uiterst geheime missies uit te voeren. Een Britse commando vertelt in dit boek de belevenissen van zo'n patrouille (met de radioroepnaam 'Bravo Two Zero') vanaf het moment van hun aankomst in Saoedi-Arabië tot en met de terugkeer van de overlevenden in Groot-Brittannië. Dit boek geeft een nuchter en eerlijk beeld van het operationele optreden van de Britse commando-eenheden in de Golfoorlog en de risico's die deze mensen op zich namen. Militaire vaktermen zijn hier en daar wat slordig vertaald, maar het boek laat zich bijna als een roman in een ruk uitlezen. Pocketeditie zonder illustraties, zeer kleine druk, weinig marge.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia