Boek
Nederlands
Titel
Republiek van licht
Auteur
Andrés Barba
Vertaler
Irene van de Mheen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
República luminosa
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
207 p.
ISBN
9789403132006 (hardback)

Besprekingen

Het hart van de onschuld

Roman. Met zijn nietsontziende straatboefjes haalt de Spanjaard Andrés Barba ons suikerzoete beeld van de kindertijd onderuit. Zelfs De kleine prins vindt hij een verderfelijk boek.

Kinderlijke onschuld is een hardnekkige mythe, die nodig de wereld uit moet, vindt Andrés Barba. De Madrileense schrijver heeft een zwak voor jongeren die niet sporen. In 2001 brak hij door met Het zusje van Katia, een roman over de veertienjarige dochter van een prostituee. In zijn jongste, die in Spanje werd bekroond met de Premio Herralde de Novela 2017, zijn de hoofdrolspelers een stel straatboefjes die een provinciestadje onveilig maken. Republiek van licht is de kroniek van een aangekondigde dood.

In San Cristóbal, een fictief tropisch stadje dat geklemd ligt tussen een rivier en een oerwoud, zijn 32 kinderen tussen de negen en de dertien jaar omgekomen. Het grut is op een kwade dag opgedoken uit het niets en zorgde voor flink wat overlast. De kinderen vertikten het om zich te conformeren aan het stereotiepe, suikerzoete beeld van de kindertijd en begonnen tot overmaat van ramp ook het plaatselijke kroost aan te steken. Na een bloederige overval op een su…Lees verder

Verloren jeugd

Andrés Barba geeft literatuurles in Republiek van licht, een grimmige parabel over een jongerenbende die een slaperig provinciestadje op zijn grondvesten doet daveren.

Niemand weet waar ze vandaan komen, niemand begrijpt welke taal ze spreken en niemand snapt hoe ze ’s nachts even plots weer kunnen verdwijnen. Tweeëndertig kinderen die in het provinciestadje San Cristóbal opduiken, zadelen de autoriteiten op met een raadsel. Aanvankelijk blijven ze onder de radar. Ze zijn niet de enige straatkinderen en hun acties beperken zich tot het gebruikelijke kattenkwaad: een paar blikjes frisdrank gappen of het verkeer belemmeren door tikkertje spelen. Niets zorgwekkends, tot ze, gewapend met messen, een brutale overval op een supermarkt plegen en twee volwassenen dood achterblijven in de gangpaden.

Een gemeenteambtenaar kijkt twintig jaar later terug op die mysterieuze jongerenbende die zijn stadje destijds terroriseerde. Lankmoedig haalt hij herinneringen op aan de kleinburgerlijke paniek, de vergeefse klopjachten in het nabije oerwoud en de telepathische aantrekkingskracht die de wildelingen uitoefenden op de ‘normale&rsq…Lees verder

Kinderen vormen een opvallende spil in het werk van de Spaanse schrijver Andrés Barba (1975). Hij maakte in 2001 naam met de roman 'La hermana de Katia' ('Het zusje van Katia', 2003; in 2008 verfilmd door de Nederlandse regisseuse Mijke de Jong). Deze roman speelt zich af in een stad in het oerwoud, San Cristóbal. De gemeenschap raakt ontregeld door 32 zwerfkinderen die allesbehalve onschuldig zijn. Ze maken het leven in de stad onveilig: ze roven op straat en plegen een overval op een supermarkt, waarbij enkele doden vallen. Wat moet de stad met hen? En wie zijn deze kinderen, die een onbekende taal spreken, die zich 's avonds terugtrekken in het oerwoud, die zich later in de riolen huisvesten en ten slotte op gewelddadige wijze om het leven komen? De zaak houdt de verteller, die als ambtenaar nauw betrokken was bij deze zaak, twintig jaar later nog altijd bezig. Met gemengde gevoelens en vooral met veel vragen denkt hij terug aan deze ontregelende periode. Filosofische roman die jui…Lees verder

Kinderplaag

Andrés Barba presenteert een fantastisch griezelverhaal als een realistisch document.

Andrés Barba schreef al eerder romans waarin ongewone kinderen centraal staan. Zoals het boek dat tien jaar geleden in het Nederlands vertaald werd, 'Het zusje van Katia', later verfilmd door Mijke de Jong, over een meisje van 14 dat opgroeit onder bizarre omstandigheden. De kinderen die Barba nu opvoert, in de spannende en griezelige vertelling 'Republiek van licht', zijn 32 zwerfkinderen waar iets vreemds mee is.

Ze duiken op in een Zuid-Amerikaanse provinciestad. Hun aanwezigheid begint als iets ongemakkelijks. De kinderen vallen op. Maar iedereen probeert ook, om een of andere reden, zoveel mogelijk van ze weg te kijken.

Tot dan toe kennen ze in die stad maar twee soorten kinderen. De 'arme', 'Indiaanse' kinderen die op straat bloemen verkopen, en de 'eigen' kinderen. Deze zwerfkinderen zijn van een heel andere orde. Ze zijn van God los. Ze hangen rond, ze stelen, ze intimideren. Ze spreken onder elkaar een onverstaanbare taal, en soms lijkt het alsof ze no…Lees verder