Als de 43-jarige Suze te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze op zoek te gaan naar haar zoon, die ze op 15-jarige leeftijd moest afstaan. Het adoptiedossier blijkt onvindbaar, maar ze krijgt hulp van een informatietechnicus met een burn-out en een blinde archivaris.
Extra onderwerp
Bekroonde films
Titel
Adieu les cons / regie Albert Dupontel ; scenario Albert Dupontel [e.a.]
Regisseur
Albert Dupontel
Acteur
Virginie Efira Nicolas Marié
Taal
Frans
Uitgever
Cinéart, [2021]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2020
Speelduur
83 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083170345

Besprekingen

Komedie van Albert Dupontel (Au revoir là-haut; 9 mois ferme) die zelf ook een hoofdrol speelt naast Virginie Efira (Police; Sybil). Als de 43-jarige Suze Trappet te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze op zoek te gaan naar haar zoon, die ze op 15-jarige leeftijd moest afstaan. Op het adoptiebureau blijkt haar dossier onvindbaar, maar daar ontmoet ze vijftiger Jean-Baptiste Cuchas ‘JB’, een informatietechnicus met een burn-out die aan de kant is gezet voor een jonge collega en zelfmoord wil plegen. Samen gaan ze op zoek naar Suzes zoon, geholpen door een blinde archivaris (Nicolas Marié). Intussen denkt de politie dat JB een terrorist is en achtervolgt hen. Erik Stockman (Humo 19-10- ’20) noemt het ‘fantasieloze humor’. Christophe Verbiest (De Morgen 19-10-’20) schrijft: ‘(…) meestal is deze mix van buddymovie en comedy of errors te flauw voor woorden. (…) ambitieuze film. Dupontel schiet met scherp op het welig tierende jeunisme en hekelt de kafkaiaanse bureaucratie, …Lees verder

Over Albert Dupontel

Albert Dupontel (Saint-Germain-en-Laye, 11 januari 1964) is een Frans acteur, filmregisseur, scenarioschrijver en humorist.

Leven en werk

Afkomst en opleiding

Als zoon van een dokter en van een tandarts studeerde Dupontel gedurende vier jaar (1982-1986) geneeskunde in Parijs. Omdat hij meer en meer geboeid raakte door de film en het theater stopte hij zijn studies. De volgende twee jaar (1986-1988) bracht hij door aan de toneelschool van het 'Théâtre national de Chaillot'.

Humorist

Daarna wijdde hij zich volledig aan de komedie, zijn grote passie. In 1990 beleefde hij als humorist zijn doorbraak op het podium in Parijs, met zijn onemanshow Sale spectacle. Twee jaar later genoot ook zijn tweede onemanshow Sale spectacle 2 veel bijval.

Filmacteur

Als filmacteur debuteerde Dupon…Lees verder op Wikipedia