Boek
Nederlands

De Miss Marple verzameling : twaalf nieuwe Miss Marple verhalen

Agatha Christie (naar het werk van), Annemarie De Vries (vertaler), Naomi Alderman (auteur)
Twaalf verhalen met detective Miss Jane Marple in de hoofdrol, geschreven door een nieuwe generatie auteurs.
Bevat
Het kwaad in kleine plaatsen / Lucy Foley
De tweede moord in de pastorie / Val McDermid
Miss Marple verovert Manhattan / Alyssa Cole
De ontrafeling / Nathalie Haynes
Kerstmis met Miss Marple / Ruth Ware
De open geest / Naomi Alderman
De Jadekeizerin / Jean Kwok
Een dodelijke huwelijksdag / Dreda Say Mitchell
Moord in Villa Rosa / Elly Griffiths
Het moorddadige type / Karen M. McManus
Het mysterie van de zure grond / Kate Mosse
De verdwijning / Leigh Bardugo
Titel
De Miss Marple verzameling : twaalf nieuwe Miss Marple verhalen
Naar het werk van
Agatha Christie
Vertaler
Annemarie De Vries
Auteur
Naomi Alderman Leigh Bardugo Alyssa Cole Lucy Foley Elly Griffiths 1963- Natalie Haynes Jean Kwok Val McDermid Karen M. McManus Dreda Say Mitchell Kate Mosse Ruth Ware
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Marple
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2023
334 p.
ISBN
9789044367010 (paperback)

Besprekingen

Thrillers -Onverwoestbaar

Voor nostalgisch zomervermaak moet je bij oude bekenden Miss Marple en Arsène Lupin zijn.

Het is natuurlijk wel een sympathiek idee. Omdat de Britse speurneus Miss Jane Marple al bijna honderd jaar de onontwarbare misdaadkluwen oplost in haar fictieve woonplaats St. Mary Mead, werd recentelijk aan een clubje vrouwelijke Angelsaksische auteurs van naam gevraagd een kort verhaal te schrijven in de geest van haar schepper Agatha Christie (1890-1976).

Die bundel is nu in het Nederlands verschenen onder de titel Miss Marple - Twaalf nieuwe mysteries (The House of Books; € 23,99; vertaling Annemarie de Vries). Licht amusement, maar voor het zomerseizoen onderhoudend genoeg.

Miss Marple is een zelfverklaarde oude vrijster van een zekere leeftijd die ongevraagd haar neus in andermans zaken steekt. Dat maakt haar tot de amateurdetective aan wie de agenten van dienst zich regelmatig kapot ergeren, maar als zij er even niet uitkomen mogen ze haar evenzogoed graag consulteren.

Terecht, want er is in honderd jaar geen zaak geweest die Miss Marple niet wist …Lees verder

Een verzameling van twaalf gloednieuwe verhalen over Agatha Christies beroemde detective Miss Jane Marple, geschreven door een nieuwe generatie auteurs. Elke auteur in deze bundel vindt Miss Marple opnieuw uit, maar blijft tegelijkertijd trouw aan kenmerken van het genre. Miss Marple verscheen voor het eerst in een verhaal van Christie in 1927 en in 1976 verscheen postuum de laatste detective met haar in de hoofdrol. Deze nieuwe verhalen zijn een eerbetoon aan de bekendste vrouwelijke detective aller tijden. De verhalen zijn vlot en met humor en suspense geschreven. Voor een brede tot literaire groep detectiveliefhebbers. De bundel bevat verhalen van Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse en Ruth Ware. Agatha Christie (1890-1976) schreef tachtig detectives, ruim tweehonderd korte verhalen, negentien toneelstukken en zes romans als Mary Westmacott. In Nederland zij…Lees verder

Over Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, 15 september 1890 — Wallingford, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken zijn in tenminste 108 talen vertaald en er zijn er wereldwijd ruim drie miljard van verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, twintig toneelstukken, vier non-fictiewerken, zes romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Levensloop

Jeugd

Agatha Mary Clarissa Miller wordt op 15 september 1890 geboren in Torquay, een statige kust- en badplaats in Devon (Zuidwest-Engeland). …Lees verder op Wikipedia