Boek
Nederlands

Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman

Adriaan Van Dis (auteur)
+2
Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman
×
Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman

Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman

Een negenjarige jongen wordt een zomer lang ondergebracht in het huis van zijn grootouders. Daar ontwikkelt hij een hechte band met de eigenzinnige dienstbode.
Titel
Naar zachtheid en een warm omhelzen : roman
Auteur
Adriaan Van Dis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, 2023
217 p.
ISBN
9789025473389 (paperback)

Besprekingen

De surrogaatoma van Adriaan van Dis

Adriaan van Dis trekt een monument in taal op voor de vrouw die hem leerde niet langer bang te zijn.

'Binnen een mum van tijd was Ommie weggepoetst.' Zo luidt de laatste zin in Naar zachtheid en een warm omhelzen . Het is een monument in romanvorm voor Ommie, de huishoudster van grootvader Van Dis, die voor de kleine Adriaan de rol van oma vervulde. Met terugwerkende kracht wordt duidelijker dat álles wat Adriaan van Dis met zijn gevoelige, geestige en scherpzinnige pen opgeschreven heeft gedurende veertig jaar schrijverschap, over zijn eigen leven gaat.

De negenjarige Adriaan, bastaardkleinkind van de statige herenboer Van Dis, is de hoofdpersoon. Zijn moeder Marie trouwde in Nederlands-Indië, werd samen met haar dochters gevangengezet in een Jappenkamp, verloor haar donkere echtgenoot en kon na de oorlog niet officieel trouwen met haar nieuwe man, Adriaans vader, met wie ze in Bergen aan Zee in een gemeenschappelijk opvanghuis voor vluchtelingen uit de kolonie kwam te wonen.

Dus kreeg Adriaan zijn moeders familienaam. Zijn vader, ex-militair, l…Lees verder

Recensie: Naar zachtheid en een warm omhelzen ★★☆☆☆ -Een piezeltje aangebrand

Adriaan van Dis heeft zijn jeugdherinneringen iets te lukraak bij elkaar gezet. In het koddig geschreven Naar zachtheid en een warm omhelzen overheerst de nostalgie.

'Ze was zijn draad en garen. De knopen op zijn vest. Het warme water in de lampetkan. De schone asbak. Zijn zeep. Zijn jus. Zijn soep met oogjes vet en de spekpannenkoek op zondagavond.' Nieuwe hit van Bløf? Nee, dit gaat over Ommie, de surrogaat-oma van Adriaan van Dis (1946), over wie hij de roman Naar zachtheid en een warm omhelzen schreef. Ze was de 'meid voor dag en nacht' van zijn opa Huibert, een rijke herenboer die zijn boerderij had verruild voor een groot huis in de stad.

De 9-jarige Adriaan logeert daar, een zomer lang, om weg te zijn van zijn gewelddadige vader en overspannen moeder. Misschien dat zijn galbulten en zenuwtrekjes dan eindelijk eens oplossen. Hij kan het niet beter treffen dan bij Ommie die eindeloos pannenkoeken, knuffels en wijze raad (à la: 'het is niet erg als je niet weet wie je bent') uitdeelt. En ze geeft hem een oude verrekijker, waarmee de bangige Adriaan de buitenwereld op een veilige manier dichterbij kan halen. Het liefst s…Lees verder

Een delicate literaire roman over familierelaties en opgroeien. Het verhaal volgt de negenjarige Adriaan die gedurende een zomer opgevangen wordt in het huis van zijn grootouders. Zijn vader heeft op dat moment een inzinking vanwege zijn oorlogsherinneringen. Adriaan ontmoet Ommie, de dienstbode die zich verzet tegen haar dienende rol. De jongen en Ommie ontwikkelen een hechte band en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Beiden verlangen naar liefde en erkenning. In deze autobiografische roman schakelt de auteur geregeld tussen heden en verleden. In beeldende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Adriaan van Dis (Bergen, 1946) is een beroemde Nederlandse auteur, dichter, toneelschrijver en journalist. Hij publiceerde recentelijk 'Vijf vrolijke verhalen' en de roman ‘KliFi'. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd. 'Indische duinen' (1994) werd bekroond met de Gouden Uil en 'Ik kom terug' met de Libris Literatuur Prijs 2015. …Lees verder