Boek
Nederlands

Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

+1
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken
×
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

Kritische visie van twee economen op het nut van ontwikkelingshulp, met voorstellen voor vernieuwing.
Onderwerp
Armoedebestrijding
Titel
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken / Abhijit V. Banerjee & Esther Duflo
Auteur
Abhijit Vinayak Banerjee 1961- Esther Duflo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Poor economics : the surprising truth about life on less than $1 a day
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020 | Andere uitgaves
319 p.
ISBN
9789400407091 (paperback)

Besprekingen

Abhijit Vinayak Banerjee en Esther Duflo geloven dat ieder armoedeprobleem zijn eigen ingewikkelde structuur heeft, die op microniveau systematisch onderzocht moet worden. Het one-size-fits-all-recept om armoede te bestrijden, is voor hen een illusie. In plaats van de grote theorieën en de uniforme hulpprogramma’s verkiezen ze de empirie en de kleinschaligheid. Hun organisatie onderzoekt onder welke omstandigheden ontwikkelingshulp het beste werkt. Ze geven hulp aan een willekeurig gekozen helft van de behoeftigen. De andere vijftig procent krijgt niets. Na enige tijd worden de groepen met elkaar vergeleken. Op die manier kunnen ze het effect en het resultaat van een bepaald project meten.
Deze testen leren ons dat de armen zich niet gedragen zoals wij verwachten, volgens onze ontwikkelingsstandaarden. Juist daarom mislukken met goede bedoelingen opgezette projecten en programma’s.
Algemene veronderstellingen, ideeën en clichés vervangen door luisteren, observeren en onderzoeken…Lees verder
Beide auteurs, economen van naam en faam, willen een uitweg bieden uit de volgens hen te algemene discussie of ontwikkelingssamenwerking nou wel of niet helpt. Zij pleiten voor een verschuiving naar meer gerichte en concrete vragen, en vooral naar wat de levens van de armen zelf vertellen over hoe armoede bestreden kan worden. Elk hoofdstuk begint met een persoonlijk relaas over een persoon of gezin in een ontwikkelingsland. Op basis van kennis uit hun meerjarige onderzoeken wordt het gedrag van arme mensen geanalyseerd en wordt duidelijk waarom zij zich in die situatie bevinden. Niet moeilijk te lezen en vooral interessant voor wie op enige wijze betrokken is bij ontwikkelingssamenwerking, ook al komt de uitwerking van marktwerking op armoede niet in het vizier.

Over Abhijit Vinayak Banerjee

CC BY 2.0 - Foto van/door Financial Times

Abhijit Vinayak Banerjee (beng. অভিজিৎ বিনায়ক বন্দ্যোপাধ্যায়;; Mumbai, 21 februari 1961) is een Indiaas econoom en als hoogleraar Ford Foundation International Professor of Economics verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij had eerder aanstellingen aan de Harvard University waar hij ook promoveerde tot doctor en de Princeton University.

Banerjee is een macro-econoom met onderzoek in de informatietheorie en de ontwikkelingseconomie waarbij hij zich toelegt op de studie van armoede en inkomensverdeling. Het boek Poor Economics dat hij in 2011 schreef samen met zijn Franse MIT-collega Esther Duflo vond wereldwijde weerklank en was ook laureaat van de "Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year"-prijs. In 2013 werd hij door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gevraagd te zetelen in een commissie die de millenniumdoelstellingen moest actualiseren voor de pe…Lees verder op Wikipedia